Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον… ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές και θα συζητηθεί στη Βουλή περιλαμβάνει σκληρά μέτρα άνω των 12 δις ευρώ και άλλα «κρυφά» προκειμένου να πάρει δάνειο η Ελλάδα ύψους 53,5 δις ευρώ. Μια ματιά στα μέτρα δείχνει δύο όψεις.
Η μία είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον… ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα δεν έχουν κανένα… αριστερό πρόσημο, αντιθέτως είναι πολύ φιλελεύθερα. Ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος δεν θα έφερνε τέτοιο πακέτο. Το νέο Μνημόνιο ουσιαστικά καταργεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά και όλες τις μετεκλογικές μπαρούφες. Διότι όταν λες ότι θα κάνει περικοπές έως 2,7 δις ευρώ από το συνταξιοδοτικό μέχρι το 2016 αυτό σημαίνει ότι έρχονται μειώσεις στις συντάξεις. Σημαίνει ότι τέλος οι πρόωρες. Σημαίνει ότι καταργούνται όλα τα ταμεία και γίνονται ΙΚΑ, πάνε στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά και φυσικά χάνονται ενώ το ΕΚΑΣ καταργείται στο τέλος του 2019. Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους και αυτό σίγουρα δεν είναι.. αριστερό μέτρο.
Ιδιωτικοποιήσεις εξπρές σε λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό, ΑΔΜΗΕ. Τι θα πει ο Λαφαζάνης, ο Δρίτσας, ο Τσιρώνης, η Βαλαβάνη γι’ αυτά τα πωλητήρια; Ούτε η ΝΔ δεν τολμούσε να τα κάνει όλα τόσο γρήγορα. Άραγε η πώληση του Ελληνικού στον Λάτση τώρα είναι σκάνδαλο; Ο Δρίτσας που έκανε καριέρα με τον ΟΛΠ που θα κρυφτεί τώρα; Θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση; Όλοι αυτοί που έκαναν καριέρες με το Ελληνικό και ο Λαφαζάνης με τη ΔΕΗ, τι θα κάνουν;
Για να μην πούμε με τους φόρους, τις έμμεσες μειώσεις μισθών, συντάξεων, μέσω αύξησης εισφορών και άλλα μέτρα – σοκ για μεσαία εισοδήματα.
Για ξεκάρφωμα βάζουν φόρο στις ναυτιλιακές και τους εφοπλιστές αλλά να μην ελπίζουν σε πολλά. Έχουν ήδη φύγει όλες οι εταιρείες, δε θα μείνει τίποτε.
Υπάρχουν και κάποια καλά. Ότι αν γίνει δεκτή η πρόταση και πάρουμε το δάνειο, ξεφορτωνόμαστε το ΔΝΤ, αλλά δύσκολο να περάσει από τον Σόιμπλε.
Επίσης, υπάρχει μια ασαφής πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους, πάντως όχι κούρεμα. Κι επίσης υπάρχει αναπτυξιακό πακέτο 35 δις, δηλαδή το πακέτο Γιούνκερ.
Πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα περάσει εύκολα από το Γιούργκρουπ το πακέτο, παρ΄ ότι η κυβέρνηση έπεσε στα… τέσσερα. Αλλά για να πούμε την αλήθεια, πρόκειται για μια πρόταση που είναι χειρότερη από εκείνη που μας έσυραν για να καταψηφίσουμε την περασμένη Κυριακή. Και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μας πουν ότι δεν είναι αρκετά και να μας στείλουν αδιάβαστους.

Πάντως, το δεδομένο είναι ένα: Η κυβέρνηση πλέον δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα μέτρα. Μάλλον με Θάτσερ μοιάζει ο Αλέξης και καλύτερα να ενταχθεί στο… λαϊκό κόμμα.

antinews.gr

Σχόλια