Τα λεφτά σας ή πυροβολώ ...

Η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στηλιτεύεται από την Handelsblatt, που κάνει λόγο για «απόπειρα εκβιασμού» των εταίρων και για «αποπομπή» Βαρουφάκη από το τελευταίο Γιούρογκρουπ των Βρυξελλών.

Εκτενές πολυσέλιδο αφιέρωμα φιλοξενεί το σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στο πρωτοσέλιδό της κυριαρχεί ένα σκίτσο με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει ένα πιστόλι στον κρόταφο, που φέρει τον τίτλο: «Τα λεφτά ή πυροβολώ». 
Στο εισαγωγικό άρθρο υπό τον τίτλο «Απόπειρα Εκβιασμού», όπως χαρακτηρίζουν οι συντάκτες της εφημερίδας τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, γίνεται εκτενής αναφορά σε όλα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την προαναγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, «το μεγάλο φινάλε της τραγωδίας» έρχεται την Κυριακή, όταν ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το αν εντέλει η χώρα θέλει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης ή όχι. Οι συντάκτες κάνουν λόγο για διπλό παιγνίδι του Τσίπρα εδώ και μήνες, καθώς εμφανίζεται να λέει διαφορετικά πράγματα σε εσωτερικό και εξωτερικό. Έξω επιδεικνύει συμβιβαστική διάθεση, ενώ εντός των τειχών «ξεσηκώνει τους πολίτες εναντίον των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας».
Ειδική αναφορά γίνεται στο Γιούρογκρουπ της περασμένης εβδομάδας και την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Handelsblatt εκτιμά ότι δεν επρόκειτο για μια «ηρωική έξοδο», αλλά για «αποπομπή» του έλληνα υπουργού Οικονομικών, κάτι που «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ», όπως σημειώνεται.
Η εφημερίδα παρουσιάζει και μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa. Σύμφωνα με αυτή, τα ¾ των Γερμανών επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας στην ελληνική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, το 48 % των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ 44 % κατά.

dw.de

Σχόλια