Ο Γερμανικός τύπος για το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου. Η αποκρυπτογράφηση του χθεσινού αποτελέσματος βασίζεται στην απάντηση στο διπλό ερώτημα: «Ήρθε η ώρα της τελικής ρήξης ή των παραχωρήσεων έναντι της Ελλάδας;»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της κάνει λόγο για «πύρρειο νίκη»: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας. Θα πρέπει να αποδειχθεί εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τσίπρα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αυτή δεν έχει διακριθεί για τις εποικοδομητικές της προτάσεις. Αντιθέτως φαίνεται να έχει διατηρήσει τα αντανακλαστικά που είχε αναπτύξει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. (…) Τώρα η αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεξιός κυβερνητικός του εταίρος θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την άβολη πολιτική πραγματικότητα. Αυτό θα είναι σκληρό για όλους τους συμμετέχοντες. (…) Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει καμιά βελτίωση. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καν αχτίδα φωτός στον ορίζοντα. Θα δείξει πόσο θα κρατήσει το αίσθημα θριάμβου στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όταν γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του υποσχέθηκαν πράγματα που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Πλέον, (….) είτε θα συμφωνήσουν με τους εταίρους σε ένα λογικό πρόγραμμα είτε θα αποτελέσουν άλλο ένα αρνητικό επεισόδιο στην ιστορία της χώρας τους. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αξίζουν πραγματικά κάτι καλύτερο».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Tageszeitung: «Είναι βέβαιο ότι οι ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης θα εκλάβουν το ‘όχι’ σαν πρόκληση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουν βεβιασμένα σκηνοθετώντας το Grexit. Για την ευρωζώνη υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια παραχωρήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η μεταρρυθμιστική πορεία. Επιπλέον είναι πλέον προφανές ότι τα δραστικά μέτρα περικοπών της τρόικας δεν λειτουργούν, αλλά βυθίζουν τη χώρα όλο και περισσότερο στην κρίση. Η ευρωζώνη λοιπόν θα έπρεπε να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων».

Η Nürnberger Nachrichten: «Θα καταφέρει τώρα η κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους και να τους ‘εκβιάσει’ έχοντας πλάτη το δημοψήφισμα, όπως έχει πει βουλευτής της; Αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Ήδη η επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει εξαιρετικά πικρή. Χωρίς την έκτακτη ρευστότητα δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της».

Τέλος η αυστριακή Der Standard αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ένα ριψοκίνδυνο παιγνίδι. Εντούτοις δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς διότι το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πόσο υψηλό δεν γνωρίζει κανείς ακόμη. Για την ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ οι εξελίξεις συνιστούν ένα δραματικό χτύπημα. Όταν μια χώρα προτιμά να καταρρεύσει από το να υποκύψει σε μια πολιτική την οποία θεωρεί ατελέσφορη, τότε το ευρωπαϊκό πρότζεκτ χάνει το ηθικό του θεμέλιο. Από νομική σκοπιά δεν μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να στείλουν οι πιστωτές στο ελληνικό έθνος τον δικαστικό κλητήρα και να το καταστρέψουν οικονομικά. Είναι δικαίωμά τους, διότι αυτοί είναι οι κανόνες. Εντούτοις εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δοκιμασίας, τότε κανείς δεν έχει να κερδίσει κάτι. Ούτε η Ελλάδα ούτε οι πιστωτές, πόσο μάλλον η Ευρώπη».


Πηγή: dw.de

Σχόλια