Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε μεταρρυθμίσεις!

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Bild ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατεβάζει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τις πιθανότητες άμεσης επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας ότι μετά την λήξη του δεύτερου προγράμματος οι νέες διαπραγματεύσεις θα γίνουν "επί μίας εξολοκλήρου νέας βάσης και υπό πιο δύσκολες οικονομικές προϋποθέσεις και συνεχίζει λέγοντας  ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν "προβλέψιμη" διότι η Αθήνα "δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε: «Οι προτάσεις επί των οποίων καλούνται να αποφασίσουν οι Έλληνες, δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι. Θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα η κυβέρνηση στην Αθήνα, ποιες συνέπειες θα έχει. Και τότε οι Έλληνες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων».
Όταν υποβληθεί το σχετικό αίτημα, όπως λέει, θα εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. «Και εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τότε το Eurogroup θα ταχθεί υπέρ νέων διαπραγματεύσεων. Προηγουμένως θα πρέπει να αποφασίσει η γερμανική βουλή. Μόνον τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε».
Σε κάθε περίπτωση ο Β. Σόιμπλε αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις. "Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα έχει μια σαφή αρχή: στήριξη μόνον έναντι πραγματικών ανταλλαγμάτων. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζω όμως ήδη: θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Διότι η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες".
"Όποιος γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα.
"Για αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά", συνέχισε ο Σόιμπλε.
"Το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα βγει από την ευρωζώνη "σε σύντομο χρονικό διάστημα", είναι ένα ερώτημα στο οποίο μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν", συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο Σόιμπλε έκρινε επίσης ότι είναι "σχετικά μικρός" ο "κίνδυνος μετάδοσης" της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες "είναι κλειστές προς το παρόν" και το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας "παρακολουθεί την κατάσταση", ανέφερε.
Κλείνοντας την συνέντευξη του ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κατέστησε σαφές ότι : "… δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στην Ελλάδα …"

 Πηγή : dw.de








Σχόλια