Μέρκελ - Ολάντ: Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ο χρόνος πιέζει ...

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διεμήνυσαν έπειτα από το νέο τετ-α-τετ ότι η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.
Μια ημέρα έπειτα από το ελληνικό δημοψήφισμα όπου επικράτησε το «όχι» και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και της νέας νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να καταθέσει άμεσα η Ελλάδα νέες, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Και μπορεί, η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Ολάντ να υπογράμμισαν ότι η «πόρτα» για συνομιλίες με την Ελλάδα είναι ανοιχτή, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε ακόμη σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας  πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.
«Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παροχή ενός νέου προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ο χρόνος πιέζει».
Μάλιστα, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε και στις νέες της δηλώσεις πως η τελευταία πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα ήταν «πολύ γενναιόδωρη», σημειώνοντας ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματευτούν και θα αποφασίσουν για την Ελλάδα, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.
«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ήταν γενναιόδωρη η τελευταία μας προσφορά. Θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν η κοινή υπευθυνότητα όπως και η κοινή αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ολαντ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία, σημείωσε πως η πρόταση της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή και τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης έναντι των ελληνικών προτάσεων.
«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα οικοδόμημα οικονομικό η χρηματοπιστωτικό. Έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες και αρχές. Στην ΕΕ υπάρχει θέση για την εθνική κυριαρχία, υπάρχει και η έννοια της ευθύνης», είπε ακόμη και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη.

Πηγές της Ευρωζώνης εξηγούν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια:
1. Μία μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Αντικειμενικός σκοπός να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, ότνα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,7 δισ. στην ΕΚΤ.
2. Η μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει δάνεια άνω των 29 δισ. ευρώ υποσχόμενη μέτρα τουλάχιστον 8 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε δύο εβδομάδες -δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου- απλώς αυτό θεωρείται το καλύτερο σενάριο.
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα δεν θα αφορά ένα νέο διετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του αιτήματος που υπέβαλλε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη βδομάδα για ένα νέο Μνημόνιο, αλλά θα αφορά ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως ένα διετές πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες μόνο.

Πηγή: protothema.gr


Σχόλια