Το Βερολίνο αναμένει δείγματα καλής θέλησης

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένει άμεσα ορισμένα πρώτα δείγματα γραφής και καλής θέλησης από την ελληνική κυβέρνηση. «Just do it», είπε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πρόσφατο Eurogroup.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο Β. Σόιμπλε από το βήμα ημερίδας της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, σε διάλογο που είχε στο πρόσφατο Eurogroup με τον Ευ. Τσακαλώτο, προέτρεψε τον έλληνα ομόλογό του να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση έστω και μια μεταρρύθμιση, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών.
«Πηγαίνετε στο κοινοβούλιο σας και απλά κάντε το, Just do it», του είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι αμφιβάλει εάν η ελληνική κυβέρνηση δρομολογήσει όντως κάποια μεταρρύθμιση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής. Σημείωσε επίσης ότι «κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η τραπεζική αργία στην Ελλάδα, αλλά πως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον».
Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής της στο Σαράγεβο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ενός «κλασικού κουρέματος». Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τη συγκεκριμένη διατύπωση κρύβεται ένα παραθυράκι για άλλα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι η διατύπωση αυτή «προκάλεσε εικοτολογίες που θέλουν την Α. Μέρκελ να είναι έτοιμη να αποδεχθεί ‘μη κλασικά μέτρα'».
Όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ενός τρίτου προγράμματος στήριξης που θα περιλαμβάνει ένα νέο, ουσιαστικό, κοστολογημένο και κυρίως ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Α. Μέρκελ θα ήταν προφανώς σε θέση να επικοινωνήσει στους βουλευτές και στην κοινή γνώμη μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπό τη μορφή, για παράδειγμα, μιας νέας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

dw.de

Σχόλια