Χρήματα έναντι μέτρων

Του Γ. Προκοπάκη



Το πιο ανήθικο που γράφτηκε σχετικά με το Μνημόνιο Τσίπρα είναι το "χρήματα έναντι μέτρων" που ήταν στο γελοίο non-paper των ένδεκα σημείων. Γράφτηκε εκεί πως "οι σαμαροβενιζέλοι με τα μέτρα παίρνανε μόλις €4.2 δις, ενώ εμείς με σχεδόν ίδια μέτρα παίρνουμε, €7.2 δις σε πρώτη φάση κι άλλα €26 δις καπάκι". Η διαφορά είναι πως δεν αρμέγουν τους κουτόφραγκους, αλλά φορτώνουν χρέος και μέτρα τους πολίτες. Ας το δούμε.
Για το 2015 απαιτούνται €46.7 δις πλέον €1.2 δις από αποκρατικοποιήσεις. Για τις αποκρατικοποιήσεις, θα σπάσουμε πλάκα με τους αριστερούς τύπου Δρίτσα - ο συγκεκριμένος θα κυκλοφορεί στον Πειραιά με ροζ κορμάκι μπαλέτου και πουέντ για να μην τον αναγνωρίζουν που ξεπουλάει τον ΟΛΠ.
Από τα €46.7 δις έχουν βρεθεί τα €41 δις. Ας μιλήσουμε γι αυτά:
Α. Νέο χρέος
Α.1 €25 δις στις τράπεζες
Α.2 €3.5 δις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου
Σύνολο €28.5 δις. Όλο είναι νέο χρέος. Ούτε ένα ευρώ απ' αυτά δεν χρειαζόταν τον Δεκέμβριο.
Β. Εξυπηρέτηση χρέους
€12.5 δις
Τα χρήματα αυτά προβλέπονταν ως αναγκαία και τον Δεκέμβριο. Απ' αυτά περίπου €1.5 δις (δική μου, μάλλον συντηρητική εκτίμηση) αφορούν τόκους, δηλαδή έλλειμμα, δηλαδή νέο χρέος.
Τα υπόλοιπα €5.7 δις που δεν έχουν βρεθεί ακόμη θα είναι όλα νέο χρέος και θα έλθουν είτε από ΔΝΤ είτε ESM. Το συγκλονιστικό, έγκλημα κατά των πολιτών αυτής της χώρας, είναι πως οι επιστροφές κερδών από ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, θεωρείται ως ύστατη εναλλακτική. Δηλαδή, με την εκπνοή του προγράμματος την 30/6 χωρίς συμφωνία, έπαυσε να ισχύει η σχετική απόφαση του Eurogroup 27/11/2012 και η χώρα πετάει από το παράθυρο ΔΙΚΑ ΤΗΣ χρήματα επειδή έτσι γούσταραν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης. Συσσωρευμένα και έτοιμα προς εκταμίευση €3.5 δις περίπου τον Ιούνιο και άλλα €9 δις στο μέλλον! Αντ' αυτού, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να δανειστούν - και να χαίρονται από πάνω.
Να τα μαζέψουμε:
Εντός του 2015 η Ελλάδα
1. Δανείζεται €34.2 δις που δεν χρειαζόταν τον Δεκέμβριο (28.5 συν 5.7)
2. Χάνει περίπου €5 δις (3.5 του Ιουνίου συν του β´ εξαμήνου) δικά της χρήματα και πρέπει να δανειστεί για να τα αντικαταστήσει (υπολογισμένα στο 1)
3. Θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις όπως προβλεπόταν

Τρελαίνομαι για αριστερά μνημόνια!

Σχόλια