Σοκ στις Βρυξέλλες ...

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών έκλεισε σήμερα το πρωί μετά από δύο ισχυρές εκρήξεις στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου. Βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Νέα έκρηξη στο μετρό των Βρυξελλών.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται εκ νέου σε συναγερμό. Σήμερα το πρωί, γύρω στις 8.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης, σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις εντός του αεροδρομίου οδηγώντας στο κλείσιμο του μεγαλύτερου βελγικού αεροδρομίου. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου , ενώ μια δεύτερη έκρηξη φαίνεται να σημειώθηκε στο γκισέ check-in των αμερικανικών αερογραμμών American Airlines, σύμφωνα με όσα αναφέρουν προς το παρόν ατυτόπτες μάρτυρες.
Mέχρι στιγμής η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου σε μία πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι υπάρχει ένας νεκρός και περισσότεροι τραυματίες. Πολλά ΜΜΕ από την πλευρά τους, όπως το φλαμανδικό κανάλι VPM και η βελγική κρατική τηλεόραση RTBF κάνουν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς και για πάνω από 30 τραυματίες.
Στο μεταξύ λίγο πριν τις 9.00 π.μ. σημειώθηκε νέα έκρηξη, αυτή τη φορά στο μετρό των Βρυξελλών, στη στάση Maelbeek, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα κτίρια των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Αυτή τη στιγμή το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας βρίσκεται κλειστό, ενώ και η Κομισιόν εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση προς τους εργαζομένους να παραμείνουν σήμερα στα σπίτια τους.
Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών
«Αρχικά σημειώθηκε μια μικρή έκρηξη και στη συνέχεια μία μεγαλύτερη, στο σημείο του check-in», ανέφερε Τερέζα Κίχλερ, σουηδή δημοσιογράφος που βρισκόταν στο αεροδρόμιο περιγράφοντας χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Svenka Dagbladet: «Μετά τις εκρήξεις κουνήθηκε όλο το κτίριο. Υπήρχε παντού καπνός, άνθρωποι πεσμένοι στο πάτωμα».
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, που καταγράφει το γαλλικό πρακτορείο, λίγο πριν την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί και φωνές στα αραβικά στην αίθουσα αναμονής. Αμέσως μετά τις εκρήξεις προκλήθηκε πανικός, με τους ανθρώπους που βρίσκονταν εντός του αεροδρομίου να τρέχουν πανικόβλητοι για τα σωθούν.
Ήδη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών έχει εκκενωθεί, σύμφωνα με τη βελγική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, ενώ αναμένεται να παραμείνει κλειστό για όσο κρίνουν οι αρμόδιες αρχές. Όπως ήδη αναφέρει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Twitter προς το παρόν έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.
Στο μεταξύ ήδη γίνονται προετοιμασίες στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης προκειμένου να προσγειωθούν στο γερμανικό αεροδρόμιο πτήσεις με αρχικό προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα. Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει του Καθολικού Πάσχα την ερχόμενη Κυριακή η κίνηση στα γερμανικά αεροδρόμια είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σε μια πρώτη αντίδραση μέσω Twitter ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας έκανε λόγο για «σοκαριστικές ειδήσεις και για βάρβαρες πράξεις». «Συμπάσχουμε με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων».
Στον απόηχο της σύλληψης Αμπντεσλάμ
Τα σημερινά γεγονότα στις Βρυξέλλες που προκαλούν για άλλη μια φορά σοκ και αποτροπιασμό έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά τη σύλληψη την περασμένη Παρασκευή του Σαλαχ Αμπντεσλάμ στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Ο Αμπντεσλάμ ήταν ένας εκ των δραστών της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές ο ίδιος φέρεται να σχεδίαζε νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.


ΠΗΓΗ : DW

Σχόλια