Το στριμωγμένο ζώο ...ο Τσίπρας και το παρεάκι ...

Γράφει ο Γ. Προκοπάκης


Έχετε δει το Cincinnati Kid, ή το Hustler; Το Dead Men Walking;
Μιλούσα χτες με Αγγλαίο (γερμανοτσολιά του κερατά) για την κατάσταση στην Ευρώπη και το Brexit. Με την κουβέντα μου ήρθε η προφανής τακτική του στριμωγμένου ζώου που αγωνίζεται για τη δική του επιβίωση. Στο τέλος της ανάρτησης. Πρώτα το υπόβαθρο. Έχουμε και λέμε:
1. Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να έχει δευτερεύοντες μπελάδες μέχρι το βρετανικό δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου.
2. Σε περίπτωση επικράτησης του Brexit δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από κανένα εκτός της χώρας για τη "δημιουργική σωτηρία" της Ελλάδας. Η Ελλάδα ως μέγεθος είναι πρόβλημα είναι μικρό πια, με ήσσονος σημασίας επιπτώσεις πια σε περίπτωση τούμπας. Όποια βοήθεια - εάν υπάρξει μετά την απόφαση βρετανικής αποχώρησης - θα είναι μόνο για να υπάρχει η χώρα και ας σέρνεται. Μαύρο φίδι που μας έφαγε!
3. Σε περίπτωση επικράτησης του InEurope, η μόνη επιλογή της Ευρώπης όσον αφορά την Ελλάδα είναι να πάνε καροτσάκι όποια κυβέρνηση για να εφαρμοσθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις και να γίνει το μαγαζί ανθρώπινο.
4. Οι εταίροι έχουν κάθε ενδιαφέρον να αγοράσουν χρόνο μέχρι 23 Ιουνίου. Μετά ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Τον χρόνο τον θέλουν ακόμη και εάν κυβέρνηση είναι οι αλλοπρόσαλλοι εθνικοσοσιαλιστές τριπροκαμμένοι.
5. Αν δεν τα καταλαβαίνει ο Τσίπρας και το παρεάκι, δεν μπορεί παρά να του τα έχουν πει. Του τα έχουν κάνει πενηνταράκια.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η μερική ολοκλήρωση της αξιολόγησης με χρηματοδότηση επαρκή για να μη τουμπάρει η Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο (κάπου €2.5 δισ) με πρόβλεψη δυνατότητας άμεσης χρηματοδότησης και του Ιουλίου χωρίς να έχουν γίνει οι εκταμιεύσεις (κατ' ελάχιστον €3 δισ ακόμη - μέχρι €7 δισ). Η μερική ολοκλήρωση της αξιολόγησης αγοράζει χρόνο και για τον Τσίπρα και το παρεάκι, με τη βεβαιότητα της κόλασης την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος. Dead men walking! Κανονικά!
Το στριμωγμένο ζώο εν προκειμένω είναι ο Τσίπρας και το παρεάκι. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι επικοινωνιακή διαχείριση και να πέφτει στην αγαπημένη στάση του Καμμένου την κρίσιμη ώρα. Τίποτε άλλο!
Προσπαθώνας να μπω στα παπούτσια του Τσίπρα, συνειδητοποίησα το εφιαλτικό σενάριο μέγιστης ωφέλειας (ή ελάχιστης ζημίας) για τους εθνικοσοσιαλιστές. Ιδού:
1. Προκήρυξη δημοψηφίσματος για την 23 Ιουνίου
2. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά - έως και τη νύχτα της 23/6

Γιατί είναι λύση μέγιστης ωφέλειας (ή ελάχιστης ζημίας) για το παρεάκι;
1. Πωλείται με τους τόννους ο σανός της συνολικής ευρωπαϊκής λύσης. Σπρώχνεται και το προσφυγικό μέσα.
2. Επικειμένου του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρώπη υποχρεωτικά θα υποβαθμίσει το ελληνικό.
3. Η επόμενη ημέρα θα είναι αποδεδειγμένα πια κόλαση για όποιον επικρατήσει στις εκλογές.
4. Κρατάει κάποια ποσοστά σοβαρά στις εκλογές και η συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Δηλαδή, διαγράφεται η πολιτική (και ποινική;) ευθύνη της καταστροφικής διακυβέρνησης ενάμισυ χρόνου.

Στο Cincinnati Kid ο νεαρός παίκτης έχασε τα πάντα. Εδώ έχουμε μια καθαρή μεταφορά των επιπτώσεων στους πολίτες με απίστευτη κυνικότητα. Το στριμωγμένο ζώο δεν ενδιαφέρεται για τίποτε πέραν της επιβίωσης και δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα κάνει λαμπόγυαλο.

Ρε τι ζούμε!

Σχόλια