Handelsblatt: Ελληνικό δράμα, πράξη τέταρτη

Η ελληνική κρίση χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη». H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Για μια ακόμα φορά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Αν και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει. Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία τον Ιούλιο. (…) Ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει και την ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην ελληνική βουλή. Σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες για νέα λιτότητα και μεταρρυθμίσεις αρκεί μόνο τρεις βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» για να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Το τελευταίο που χρειάζονται τώρα Αθήνα και Ευρώπη είναι πρόωρες εκλογές και μια πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Διότι η χώρα δεν αγωνίζεται μόνο για να επιπλεύσει οικονομικά. Έχει να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλούσε “μια μεγάλη πολυδιάστατη κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη“, προειδοποιεί διπλωμάτης μεγάλης χώρας-μέλους της ΕΕ».
«Βοήθεια για την Ελλάδα», επιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung άρθρο της για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, με την οποία θα ανακουφιζόταν η Ελλάδα. 
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των υποσχέσεων της Κομισιόν οφείλεται στις, μέχρι τώρα, εμπειρίες τους με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε συμφωνία με την Τουρκία για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες της ακτοφυλακής στο Αιγαίο, η οποία, όπως αναμένονταν, δεν λειτούργησε. Το ίδιο ισχύει και για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν μετεγκατασταθεί περίπου 900 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0,5%.»

Κριτική Σόιμπλε στα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ
Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του γερμανού υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο προοίμιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Τις τελευταίες μέρες ο Β. Σόιμπλε επέκρινε επανειλημμένα και ανοιχτά την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, καθώς και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε μάλιστα στον Μάριο Ντράγκι ευθύνες για την ενίσχυση του ξενοφοβικού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία“. Με την κριτική του ο Β. Σόιμπλε συνόψισε σε λίγες λέξεις όσα ανησυχούν εδώ και καιρό πολλούς γερμανούς πολίτες, αλλά και χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Τα μηδενικά επιτόκια ροκανίζουν τις οικονομίες. Παράλληλα η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ευνοεί τις “φούσκες“ στις χρηματαγορές, ενώ την ίδια στιγμή η Φραγκφούρτη αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ.»
Η Süddeutsche Zeitung από την πλευρά της σχολιάζει τα σχέδια του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου έναντι της Γερουσίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση της χώρας: «Το φθινόπωρο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ιταλία για την συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση που επικρατήσει το “όχι“ τότε ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει έτοιμος να επωμιστεί τις επιπτώσεις. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι η πλειοψηφία θα επικυρώσει την αναθεώρηση. Εδώ και πολλά χρόνια οι Ιταλοί θεωρούν ότι το κοινοβούλιο είναι ένας θεσμός νωθρός και αναποτελεσματικός που χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού», καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.


Πηγή: DW 

Σχόλια