Südwest Presse: "O Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις"

Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει να σχολιάζει τη διαρροή της WikiLeaks, αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Για στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό κάνει λόγο ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του.

«Για τον Τσίπρα η δημοσίευση έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Του δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στους συμπατριώτες του ως Δαβίδ που σταματάει τον Γολιάθ ΔΝΤ» γράφει η εφημερίδα Südwest Presse αναφερόμενη στη διαρροή των συνομιλιών που αφορούν την Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να κερδίσει και πάλι έδαφος. Στην τελευταία δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία». Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων. «Προφανώς ο Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις. Φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος αλλά αντίπαλός του».

Τη δύσκολη θέση μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και ΔΝΤ σχολιάζει σε άρθρο σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παρομοιάζοντας την με ερωτικό τρίγωνο. «Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Αθήνα στη νομισματική ένωση εάν βοηθήσει το Ταμείο από την Ουάσιγκτον να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Η Αθήνα από την άλλη πλευρά θέλει να μείνει μαζί με το Βερολίνο στη νομισματική ένωση, δεν εκτιμά όμως καθόλου τον συνδυασμό με το ΔΝΤ. Το τελευταίο θα ήθελε να συνεργαστεί με την Αθήνα και το Βερολίνο δεν μπορεί όμως μέχρι τώρα γιατί το Βερολίνο αρνείται τους όρους του Ταμείου. (…) Όμως μέχρι πότε;» διερωτάται η αρθρογράφος.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποίησε την πρόσφατη διαρροή για τις συνομιλίες του ΔΝΤ στην πραγματικότητα όμως «ο Τσίπρας εννοεί το Βερολίνο. Διότι αν θεωρεί ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι όροι του Ταμείου, πόσω μάλλον οι όροι της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών. Το ΔΝΤ πάντως συμφωνεί με αυτό εδώ και μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Είτε θα λήξει αυτή την τριγωνική σχέση, είτε θα δεχθεί την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα».

Πηγή: dw

Σχόλια