Μια νίκη - για την Μέρκελ - που σου χαλάει το κέφι ....

Στην ηλεκτρονική του σελίδα το Spiegel  διερωτάται: “Ποιές είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των κομμάτων, τα χρώματα των οποίων σχηματίζουν τη σημαία της Τζαμάικα”, και σημειώνει: «Η μοναδική πιθανότητα. Η τελευταία ευκαιρία. Φαίνεται ανησυχητικό. Μετά από αυτή την εκλογική βραδιά, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι βρίσκονται υπό πίεση και κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το SPD, όπως ξεκαθάρισε, δεν προσφέρεται για συνεργασία και η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο Β. Η λύση ονομάζεται Τζαμάικα, αλλιώς δεν υπάρχει καμία».
Η Welt εκφράζει παρόμοια άποψη και γράφει πως στη Μέρκελ δεν απομένει παρά «η Τζαμάικα». Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ταυτόχρονα υπέρ και κατά του εαυτού της – από τη μια υποστήριζε ότι η αθρόα προσέλευση των προσφύγων το 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί και από την άλλη ότι τότε είχε πράξει ορθά: μια συνταγή για απώλεια ψήφων. Από την Κυριακή εκπροσωπούνται εφτά κόμματα στην ομοσπονδιακή βουλή. Τα κόμματα εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία φαίνεται, στην πλειονότητά τους, να χάνουν την ψυχραιμία τους».
Το άλλο μεγάλο θέμα βέβαια που απασχολεί το γερμανόφωνο Τύπο είναι τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η εφημερίδα Express της Βόννης έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κέρδισε η Χριστιανική Ένωση αλλά θριάμβευσε η Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Η Frankfurter Rundschau γράφει για το ίδιο θέμα: «Αυτή η δημοκρατία χρειάζεται το πάθος μας, την άμυνά μας, την ασυμβίβαστη αντίστασή μας ενάντια σε αυτό το δηλητήριο από τα δεξιά».
«Μια νίκη που σου χαλάει το κέφι» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει πως στη Χριστιανική Ένωση είναι σαστισμένοι, μετά το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσαν τα δυο συντηρητικά κόμματα από το 1949.
Η εφημερίδα De Standaard του Βελγίου κάνει λόγο για μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη και παρατηρεί για την Άνγκελα Μέρκελ πως «η ηγέτιδα της Ευρώπης ξεκινάει την τέταρτη και τελευταία θητεία της με πολύ λίγη δύναμη».
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο της επισημαίνει πως παρά τις μεγάλες απώλειες σε ποσοστά η Άνγκελα Μέρκελ «για τους περισσότερους ψηφοφόρους στη δυτική Γερμανία εκπροσωπεί, σε μια εποχή που ο κόσμος γίνεται άνω κάτω, αυτό το οποίο πολλοί θέλουν: ασφάλεια και σταθερότητα».

Πηγή:DW


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου