ΥΦΕΣΗ ΣΟΚ 4,8% Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ECONOMIST


Η απροσδόκητη μείωση των δημόσιων εσόδων τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προοπτικές βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας (κατασκευές, εμπόριο, τουρισμός), θέτουν σε αμφισβήτηση την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση κάτω από 4% το 2010.
Οι οικονομολόγοι του περιοδικού «ECONOMIST» ανακοίνωσαν ότι προβλέπουν για τη φετινή χρονιά ύφεση- ρεκόρ, στο 4,8%! Αν η μείωση του ΑΕΠ φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, η προσπάθεια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το μνημόνιο θα πρέπει να εντατικοποιηθεί με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς.
Η πρόβλεψη του «ECONOMIST» στηρίζεται στα στοιχεία για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στο β΄ τρίμηνο, στην άνοδο της ανεργίας στο 12% και στη σημαντική επιβράδυνση της οικοδομής, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το πάζλ συμπληρώνουν οι κακές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με τις εισπράξεις να συρρικνώνονται κατά 9%.
Πρόσθετη αβεβαιότητα αποτελεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή (όπως το ασφαλιστικό στο σκέλος των δαπανών).

Σχόλια