ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Η ανακούφιση της αγοράς μετά τις ελληνικές εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δεν αποσπά την προσοχή των στρατηγικών αναλυτών από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ευρώπη τα οποία παραμένουν σοβαρά και άλυτα. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής και CIO της Deutsche Bank Αsset Management, Georg Schuh, ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ συνεχίζει και αποτελεί ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πειστικές λύσεις για τα προβλήματα της ευρωζώνης. Ακόμη και αν η ΕΚΤ προσφέρει περισσότερες τονωτικές ενέσεις στο σύστημα, τα κυριότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής κρίσης δεν θα εξαφανιστούν και οι αγορές κεφαλαίου έχουν ήδη αρχίσει να το αποτιμούν αυτό, όπως προσθέτει ο αναλυτής.
Ο βετεράνος αναλυτής της Citi, Tom Fitzpatrick, υπενθυμίζει ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει βελτιωθεί καθόλου και αντίθετα μάλιστα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, έχουμε πλέον φτάσει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο της κρίσης, και από εδώ και στο εξής τα πράγματα μπορεί να γίνουν πραγματικά χειρότερα, με την κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει η Ισπανία.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer, σημειώνει πως η Ελλάδα πιθανότατα να δει την έξοδο από το ευρώ, ακόμη και μετά την χαλάρωση των όρων διάσωσης στους οποίους έχει ήδη συμφωνήσει. Όπως σημειώνει, η έκβαση των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, που είδε την νίκη των συντηρητικών, υπέρ της λιτότητας, κομμάτων, δεν τον πείθει σε καμία περίπτωση να αλλάξει την άποψή του σχετικά με τη πιθανότητα της εξόδου στην Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Handelsblatt, ο Kraemer δήλωσε πως εκτιμά ότι η νομισματική ένωση θα αποκλείσει μόνιμα την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ακόμη και αν η χώρα καταφέρει να πάρει καλύτερους όρους στην συμφωνία του προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΕ και ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος, η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί ακόμη και στις νέες χαλαρότερες απαιτήσεις, και θα χάσει την αξιοπιστία της εντελώς. Τελικά, η ευρωπαϊκή κοινότητα θα αναγκαστεί να τραβήξει την πρίζα και η ελληνική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει. Αλλά ακόμη και με την έκβαση αυτή, δεν ο Kraemer δεν «βλέπει» το ευρώ να καταρρέει καθώς όπως υπογραμμίζει, οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην Ευρώπη εξαρτώνται από τη συνέχιση της ύπαρξής του. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Capital Economics και της Rabobank αναμένουν την Ισπανία να ζητήσει την πλήρη διάσωσή της, και μάλιστα σύντομα.
Όπως τονίζουν, οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής τρεις:
1) Η ισπανική διάσωση των τραπεζών δεν διόρθωσε και δεν πρόκειται να διορθώσει τα βασικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας.
2) Η παρέμβαση της ΕΚΤ με την ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) αποδείχθηκε αναποτελεσματική
3) Με τα επίπεδα που έχουν αγγίξει οι αποδόσεις ισπανικών κρατικών ομολόγων, η Ισπανία δεν μπορεί παρά να είναι έτοιμη να ζητήσει την πλήρη διάσωσή της στις επόμενες εβδομάδες, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Ελλάδας ή σε λίγους μήνες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Σχόλια