Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

"Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα", τονίζει, μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιεύθηκε χθες.  Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο, το ΑΕΠ μειώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 3% και στο σύνολο του 2010 η μείωση αναμένεται ότι θα κυμανθεί περί το 4%. Για την ανεργία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα υπερβεί το 12% φέτος και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και 17% στο Δημόσιο. Η ΤτΕ προσθέτει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με μικρότερη όμως ένταση, ενώ επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει μέσω της ενεργότερης συμβολής του ιδιωτικού τομέα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....… Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί. Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα... γιατί έκλεψε!
Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι' αυτό φυλακίστηκαν.
Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ' τα πόδια μας.
Δεν καταντάμε Ελλάδα!

* Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)

αποστολή από την φίλη J.V.

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Θετικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό για την προοπτική υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη προτείνοντας τη δημιουργία ομάδας εργασίας, που θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε Ρωσία και Ελλάδα να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την δυνατότητα εκτέλεσης του έργου.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος χθες σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σματκό, ανέφερε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο, τουλάχιστον πριν γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό», προβλέποντας ότι «τα συμπεράσματα της μελέτης θα είναι αρνητικά…». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους «κινδύνους» που ενδέχεται να υπάρξουν από την κατασκευή του αγωγού λόγω του γεγονότος ότι «ο κόλπος του Μπουργκάς είναι μικρός, και ο αγωγός θα περάσει μέσα από δασική προστατευόμενη έκταση».
Τέλος αναφέρθηκε στους φόβους του ότι μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο χτύπημα για τον βουλγάρικο τουρισμό στην Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ


Στον αέρα βρίσκονται έσοδα 900 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν, εξαιτίας των αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009 (που θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από πέρυσι) για ένα εκατομμύριο δηλώσεις. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις και στον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αντικατέστησε φέτος το ΕΤΑΚ. Έτσι, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι φέτος κατά πάσα πιθανότητα θα αποσταλούν ελάχιστα σημειώματα ΦΑΠ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μία υστέρηση στα έσοδα που υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Κουσελάς άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλίσεων, λέγοντας πως «οι στόχοι και οι έλεγχοι θα είναι στο τέλος μέσα ή πολύ κοντά στους αναθεωρημένους στόχους για αύξηση των εσόδων στα 52 δισ. ευρώ». Κάθε υστέρηση στην δεδομένη στιγμή δείχνει τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2011


Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πρόβοπουλος σε συνέντευξή του στο REUTERS. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες υπογράμμισε πως έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές, επεσήμανε. Χαρακτήρισε ακόμη θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και υποστήριξε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισμών τους.
Αναφερόμενος στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και με το χρόνο θα μειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το 2010 το έλλειμμα αυτό, όπως είπε, θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου. Ανέφερε επίσης ότι η ύφεση φέτος θα είναι περίπου της τάξεως του 4% και το 2011 στα επίπεδα που προβλέπει και η τρόικα (-2,7%).

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

ΒΕΒΑΙΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ


Παρά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του, δηλώνει ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, μιλώντας στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. «Είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Να αντικαταστήσει το ιδιωτικό χρέος με δημόσιο, να μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΕ ύστερα από τρία χρόνια, και να επιστρέψει στις αγορές με τα spreads να παραμένουν στο ζενίθ. Θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», λέει και προσθέτει: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε τη αναδιάρθρωση υπό πίεση. Έχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας». Τονίζει δε ότι «το ίδιο θα συμβεί στην πορεία και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία» και σημειώνει: «Θα έχουμε, λοιπόν, ουσιαστικές πτωχεύσεις (effective defaults), ίσως όχι επίσημες, αλλά ακόμη και εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την βρώμικη λέξη ‘‘πτώχευση’’, θα είναι ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους οι οποίες θα αρχίσουν από την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ' αυτού», τονίζει.
Επίσης, θεωρεί μη ρεαλιστική την επιστροφή στις αγορές: «Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση».
Αυτά για να μην πιστεύουμε ότι όλα είναι "ρόδινα"......

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΓΟ SOUTH STREAM


Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Βουλγαρίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπόϊκο Μπορίσοφ, συζήτησαν διάφορα προβλήματα της διμερούς εμπορο-οικονομικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της υλοποίησης των θέσεων της διακυβερνητικής ρωσο-βουλγαρικής Συμφωνίας για το σχέδιο South Stream που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2008.
Οι Πούτιν και Μπορίσοφ κατέληξαν σε συμφωνία ότι ως τις 15 Νοεμβρίου του 2010 θα δημιουργηθεί μεικτή ρωσο-βουλγαρική επιχείρηση που θα ασχοληθεί με την τεχνικό-οικονομική τεκμηρίωση του βουλγαρικού τμήματος αυτού του αγωγού. Οι πρωθυπουργοί διαπίστωσαν επίσης την θετική πορεία της εκπλήρωσης των Συμφωνιών για την κατασκευή του ΑΗΕ στο Μπέλενε.


Πηγή : ΓΓΕ-ΓΓΕ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ


Σειρά προτάσεων για την εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωσης των εθνικών συνεισφορών των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ΦΠΑ έθεσε προς διαπραγμάτευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο αναλυτικά, πρότεινε τη σταδιακή υιοθέτηση «μιας ή περισσοτέρων πηγών πόρων, όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων από τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ή των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, από τις πωλήσεις ποσοστώσεων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, ή έσοδα που συνδέονται με τις αεροπορικές πτήσεις, ή από έναν ανεξάρτητο ευρωπαϊκό ΦΠΑ, ή από την επιβολή ενός ενεργειακού φόρου, ή ενός φόρου στις επιχειρήσεις».
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η μείωση των συνεισφορών των κρατών μελών. Οι Βρυξέλες εκτιμούν επίσης ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα είναι περισσότερο ευέλικτος εάν υφίσταται εντός δεκαετούς χρηματοοικονομικού πλαισίου, με δυνατότητα αναθεώρησης ανά πενταετία.

ΑΣΤΑΚΟΣ... ΤΗΝ "ΘΕΛΑΜΕ" ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ;


Ματαιώνεται η επένδυση στον Αστακό για εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG), και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς το Κατάρ απέσυρε αιφνιδίως το ενδιαφέρον του. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την αντίστοιχη επένδυση στη γειτονική Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για απόσυρση από την επένδυση των Καταρινών ελήφθη λόγω της διαφωνίας που προέκυψε μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και των Ιταλών, όσον αφορά τις τιμές του LPG, καθώς και της αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία ως προς την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραγόταν από τη μονάδα.
Οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν χθες ότι η επένδυση στον Αστακό δεν εμπεριέχεται στο Μνημόνιο Επενδυτικής Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ και ότι οι επενδύσεις του εμιράτου στην Ελλάδα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα ανεξάρτητα από την τύχη της επένδυσης στον Αστακό.
Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις ως προς την επένδυση του Αστακού, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή αμετακίνητος ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης περί επιτάχυνσης και διαφάνειας στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων (fast track).

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ TOY REAL ESTATE ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ


Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο «φούσκας» στις μετοχές και στον τομέα του real estate είναι οι οικονομίες της περιοχής Ανατολικής Ασίας- Ειρηνικού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Στην έκθεσή της, επικαλείται την ανάκαμψη των τιμών στα στοιχεία ενεργητικού και τη νέα άνοδό τους που αναμένεται να επιφέρει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε πολλές αγορές της περιοχής. «Οι μεγαλύτερες εισροές, σε συνδυασμό με την άφθονη εγχώρια ρευστότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη, έχουν δώσει ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές, στις τιμές των ακινήτων και στις αποτιμήσεις άλλων στοιχείων ενεργητικού σε ορισμένες χώρες, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα φούσκα», προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση «East Asia and Pacific Economic Update 2010». Παρατηρεί δε ότι ο δείκτης μέσης τιμής ακινήτων σε οκτώ ασιατικές πόλεις είναι περίπου 17% πάνω από τα επίπεδα των αρχών του 2007, ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει και αυτές πλήρως. «Οι αρχές της ανατολικής Ασίας πρέπει να λάβουν επαρκείς προφυλάξεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα αναφερόμενη στην κατάρρευση των τιμών σε μετοχές και ακίνητα στην περιοχή το 1997.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ.... ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ


Για άλλη μία φορά, τελείωσαν οι εργασίες μιας ακόμη εξεταστικής επιτροπής και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε και μιλάμε για την περίπτωση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για αρκετούς μήνες και το αποτέλεσμα, τέσσερα πορίσματα για να διαλέξει ο καθένας τι του ταιριάζει.
Το πρόβλημα ξεκινά από το νόμο περί ευθύνης ή καλύτερα μη ευθύνης υπουργών, ο οποίος ουσιαστικά κάνει τους βουλευτές – πολιτικούς κατήγορους και τη Βουλή Δικαστήριο. Ένας νόμος που δεν επιτρέπει από την αρχή η υπόθεση να πάρει το δρόμο προς την δικαιοσύνη. Να ερευνήσει αυτή, να απονείμει κατηγορίες και να δικάσει αν χρειαστεί τους πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Βλέποντας την πιθανότητα η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., κάποιοι υπουργοί της να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου, προχώρησε στη διακοπή των εργασιών της Βουλής, με στόχο την παραγραφή των όποιων αδικημάτων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες όλα τα κόμματα αλλά ιδιαιτέρως τα δύο «μεγάλα» χρησιμοποίησαν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου για πολιτικούς λόγους. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χθες να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο πέντε πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας επιμένοντας ότι τα αδικήματα που διέπραξαν δεν έχουν παραγραφεί και κατηγορεί τους πέντε υπουργούς για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία. Η Νέα Δημοκρατία αφού πρώτα αποχώρησε από την επιτροπή στην συνέχεια και για λόγους καθαρά εσωκομματικούς απεφάνθη ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο θέλοντας να μας πείσει ότι μια ομάδα μοναχών απεφάσισε από μόνη να μετατρέψει την μονή σε εταιρεία Real Estate και να ανταλλάξει το νερό μίας λίμνης με Δημοσία κτίρια χωρίς την παραμικρή βοήθεια της τότε πολιτικής ηγεσίας. Δηλαδή συντελέστηκε ένα νέο θαύμα. Άρα δεν υπάρχει σκάνδαλο και όλα είναι πολιτικές διώξεις.
Είναι πραγματικά οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία να βλέπει τα κόμματα στο τέλος αυτής της διαδικασίας να καταγγέλλουν, το ένα το άλλο, να απαλλάσσουν τους δικούς τους ή να βγάζουν πορίσματα χωρίς καμία αξία με μοναδικό στόχο, όχι η αλήθεια, αλλά την παραποίησή και διαστρέβλωση της…. Ένα ακόμα σκάνδαλο, δεν θα είναι σκάνδαλο. Έλεος πια και η κοροϊδία έχει τα όρια της…..

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ INTERNET


Τέλος στο φορολογικό απόρρητο των Ελλήνων φορολογουμένων σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παραβίασης του φορολογικού απορρήτου το υπουργείο έχει υποβάλλει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη δημοσιοποίηση στο Internet του καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε Δ.Ο.Υ. ο οποίος περιέχει:
-Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία της επιχείρησης
-Τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογούμενων
-Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα
-Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία
-Το φόρο που αναλογεί.

Ωστόσο το εγχείρημα της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να προσκρούσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» «…από το 1994 επιτρέπεται στις Εφορίες να συντάσσουν και να αναρτούν τέτοιους καταλόγους, αλλά μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Το υπουργείο θέλει πλέον να εφαρμόσει το μέτρο και να αναρτώνται στο Διαδίκτυο όχι μόνο στοιχεία για επαγγελματικές κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής, αλλά για όλους τους φορολογούμενους…».

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 15% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT


Αλλάζει τον σχεδιασμό της η κυβέρνηση μετά την πιθανή έως και βέβαιη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 που ανακοινώνεται κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου από την Eurostat. Η κυβέρνηση εκτιμούσε μέχρι χθες, ότι το έλλειμμα του 2009 θα κυμαινόταν γύρω στο 13,8%. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται τελικά ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπεράσει το 15% και πιθανόν να πλησιάσει το 15,4%. Η εκτίναξη του ελλείμματος στα επίπεδα του πάνω από το 15% ή και ακόμη ψηλότερα δημιουργεί στο υπουργείο Οικονομικών πρόσθετα προβλήματα και στην σύνταξη του προϋπολογισμού, μια και είναι πιθανό να χρειαστεί αλλάξουν σημαντικές ενότητες.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ήδη να επεξεργάζεται το “Plan B” το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει στους ελεγκτές της τρόικας στην επόμενη επίσκεψη τους στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι η εξοικονόμηση από 2 δισ. ευρώ. Για το βρεθεί το συγκεκριμένο ποσό η μόνη παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει είναι στις δαπάνες. Η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλες μειώσεις μισθών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να απορριφθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι φόροι ή αύξηση των έμμεσων φόρων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι το έσχατο μέτρο και κάτω από την ασφυκτική πίεση των ελεγκτών της τρόικας. Θεωρείται βέβαια απίθανο να το δούμε γιατί ουσιαστικά θα μιλάμε για την «χαριστική βολή» στην ελληνική οικονομία.
Τι απομένει λοιπόν; H μείωση των δημοσίων επενδύσεων και το 2011. Η μείωση ή και η αναβολή παραλαβής αμυντικών δαπανών. Φυσικά εκεί που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι το κλείσιμο των «μαύρων τρυπών» των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, του ΟΣΕ , των αστικών συγκοινωνιών κ.ά. Όλα αυτά συγκροτούν ένα δύσκολο Φθινόπωρο αλλά και ένα δυσκολότερο Χειμώνα για την Κυβέρνηση. Μένει να αποδείξει αν είναι ικανή να ανταπεξέλθει με επιτυχία….

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

FAST TRACK & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη το νομοσχέδιο, σύμφωνα με οποίο θα προωθηθούν προς υλοποίηση οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ταχύτατες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για να γίνει μια επένδυση, εκδικάσεις δικαστικών προσφυγών-αστραπή και αδειοδοτικές διαδικασίες διαρκείας ολίγων ημερών.
Για την υλοποίηση των επενδύσεων παρέχεται απόλυτη εξουσία στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και πλήρη παράκαμψη όλων των διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις fast track στα ελληνικά «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», οι δικαστικές προσφυγές, ακόμη και αυτές που εμπίπτουν στο δίκαιο της ΕΕ, θα εξετάζονται και θα ολοκληρώνονται σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ενώ ως σήμερα θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μια επένδυση ως και 3 χρόνια.
Για να χαρακτηριστεί μια επένδυση στρατηγική θα πρέπει να ανήκει σε έναν από τους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας, της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Επίσης θα πρέπει το συνολικό κόστος της επένδυσης να φθάνει και να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Αν δεν ξεπερνά το ποσόν αυτό, μπορεί να ενταχθεί στο fast track εφόσον ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ και δημιουργεί 200 θέσεις εργασίας ή αν δημιουργεί 250 θέσεις εργασίας χωρίς όριο προϋπολογισμού.
Στρατηγικές επενδύσεις επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσες θεωρηθείτε ότι ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και καινοτομία, προάγουν την περιβαλλοντική προστασία της χώρας και δημιουργούν υπεραξίες σε εκπαίδευση, έρευνα και τεχνογνωσία.

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


Συνεχίστηκαν και χθες τα δημοσιεύματα στις γερμανόφωνες εφημερίδες σχετικά με τα σενάρια επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Το γνωστό σε όλους μας Focus στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «Η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει αργότερα τα ευρωπαϊκά δάνεια», ενώ η αυστριακή Der Standard έχει ως τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη της». Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικά και η έγκυρη εφημερίδα της Γερμανίας Süddeutsche Zeitung: «Το 2014 και το 2015 είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τις επιτυχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό το αντιλαμβάνεται και η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ ωστόσο, έχει δώσει επισήμως το σύνθημα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής. Στόχος της είναι να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει στο δρόμο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών».
Για το ίδιο θέμα η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: «Η κωλυσιεργία της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε σε αναταράξεις στις χρηματαγορές».Θέλοντας, η κ. Μέρκελ για εσωτερική κατανάλωση να εμφανιστεί ως «η σκληρή καγκελάριος των περικοπών» στους Γερμανούς ψηφοφόρους, είχε επιλέξει τη σύγκρουση με την υπόλοιπη Ε.Ε.. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων ανέβαιναν συνεχώς με αποτέλεσμα η καγκελάριος να αναγκαστεί εντέλει να δώσει τη συγκατάθεσή της και οι Γερμανοί να πληρώσουν. Η είσοδος της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης έγινε με «βαριά καρδιά» και βλέποντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα στο οικοδόμημα της Ευρώπης.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΚΟ Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Πάρτι δισεκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση 11 ΔΕΚΟ. Την ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει την χώρα με την ανεργία να πλησιάζει το 15%, και οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα να είναι στην ημερήσια διάταξη, στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, που είναι μια από τις κύριες αιτίες διόγκωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς σε συνθήκες μονιμότητας. Αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι την ευθύνη για την σημερινή κατάντια των ΔΕΚΟ κύρια την έχουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις οι οποίες διόριζαν τις διοικήσεις. Διοικήσεις που στο σύνολο τους προερχόταν από πρώην και αποτυχόντες πολιτευτές, απόστρατους και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη με ιδιαίτερη προτίμηση σε μέλη Κεντρικών Επιτροπών.
Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, συγκέντρωσαν και δημοσιοποίησαν τα στοιχεία που αφορούσαν στις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ - ΟΣΕ, ο Εθνικός Διαχειριστής Εθνικής Υποδομής, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΗΣΑΠ, ο ΗΛΠΑΠ, η ΕΘΕΛ, τα ΕΑΣ, η ΕΑΒ, η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης), η ΤΕΟ (διαχείριση αυτοκινητοδρόμων) και ο ΟΔΙΕ - για το έτος 2009. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα των έντεκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ το 2009 ανήλθαν σε 1.500.526.914 ευρώ, μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 (1.609.586.416 ευρώ). Τα έσοδα για το 2007 ανήλθαν σε 1.603.525.927 ευρώ. Οι ζημιές των έντεκα ΔΕΚΟ, από το 2007 στο 2009, έχουν αυξηθεί κατά 31% και ανήλθαν σε 1.711.311.680 ευρώ για το 2009. Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1.168.761.788 ευρώ το 2009. Το 78% των εσόδων καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Σε πέντε από τις έντεκα ΔΕΚΟ το συνολικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα.
Πιο αναλυτικά οι μέσοι μισθοί στις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ διαμορφώνονται το 2009 ως εξής: ΟΣΕ 40.316 ευρώ, ΕΔΙΣΥ 40.337 ευρώ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ 49.732 ευρώ, ΗΛΠΑΠ 35.476 ευρώ, ΗΣΑΠ 56.554 ευρώ, ΕΘΕΛ 37.021 ευρώ, ΕΑΣ 38.413 ευρώ, ΤΕΟ 28.609 ευρώ, ΟΔΙΕ 47.608 ευρώ, ΕΑΒ 43.733 ευρώ, ΕΤΑ 33.662 ευρώ.
Όπως διαφαίνεται στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η περικοπή της μισθολογικής δαπάνης. Η μείωση αυτή θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω της περικοπής υπερωριών και έκτακτων αμοιβών και μέσω της αλλαγής των γενικών κανονισμών προσωπικού. Εκτός από τους μισθούς, μείωση αναμένεται και στις άλλες λειτουργικές δαπάνες, καθώς το 2009, οι ΔΕΚΟ δαπάνησαν 30 εκατ. ευρώ για τηλεπικοινωνίες, 40 εκατ. ευρώ για ενοίκια και 8 εκατ. ευρώ για αναλώσιμα, ενώ το παράδοξο είναι ότι αν και μονοπώλια διέθεσαν 11 εκατ. ευρώ για διαφήμιση.

*Πηγή στοιχείων και το γράφημα από "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

FT : ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ


Οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα αναφέρονται στη βελτίωση που σημειώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση της τιμής τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής της Διεύθυνσης Σταθερού Εισοδήματος της Evolution Securities «Η Ελλάδα εξέπληξε τους επενδυτές, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Επίσης, βοήθησαν η δήλωση της Κίνας ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και του ΔΝΤ για την παράταση της εξόφλησης του δανείου».
Χαρακτηριστικά αναφέρει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Αυξάνεται η εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της οικονομίας» και προσθέτει ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είχε το προηγούμενο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10% από τις 30 Ιουνίου, ενώ τα επιτόκια τους μειώθηκαν κατά 13%. Η συνολική απόδοση των ελληνικών ομολόγων από τις 30 Ιουνίου έφθασε το 8%, ενώ το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες στο 8,94%.

*Πηγή στοιχείων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ... ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΛΥΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ....


Στους Αμερικανούς Πίτερ Ντάιαμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν και τον Βρετανό Κυπριακής καταγωγής Χριστόφορο Πισσαρίδη απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για τη μελέτη τους για την αγορά αναζήτησης, και ειδικότερα όπως αυτή εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας.
Οι τρείς οικονομολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν ταυτόχρονα κενές θέσεις εργασίας και ανεργία. Η ερμηνεία του μηχανισμού εύρεσης εργασίας καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η ακαδημία της Σουηδίας αναφέρει: «Τα ερευνητικά τους μοντέλα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οικονομική πολιτική» .
Η ανάλυση τους ερευνά πως είναι δυνατόν στην αγορά εργασίας να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις απασχόλησης και οι άνεργοι να αδυνατούν να τις εντοπίσουν. Οι τρείς καθηγητές ανέπτυξαν μία θεωρία η οποία μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας; ή πώς επηρεάζει την ανεργία η οικονομική πολιτική μιας χώρας;

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Μακριά από τους στόχους που έβαλε η Κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου ‘10 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφοντας μείωση 31,1%, έναντι της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 για ετήσια μείωση κατά 36,9%.
Η υστέρηση των εσόδων, η οποία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, παραμένει πρόβλημα παρά την τεράστια αναθεώρηση που ενσωματώθηκε και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2011.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία έναντι των αναμενόμενων από μνημόνιο εσόδων ύψους 55,1 δισ. ευρώ, θα εισπραχθούν τελικά 52,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ λιγότερα. Παρά τη μεγάλη αυτή αναθεώρηση τα καθαρά δημόσια έσοδα στο εννεάμηνο αυξήθηκαν ποσοστιαία μόνο κατά 3,7%, φτάνοντας τα 36,52 δισ. ευρώ από 35,2 δισ. ευρώ το 2009.
Με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών το Δημόσιο θα έπρεπε για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου να έχει εισπράξει 38,27 δισ. ευρώ, δηλαδή τα δημόσια έσοδα μετά την αναθεώρηση παρουσιάζουν υστέρηση 1,75 δισ. ευρώ. Το πλεονέκτημα της μεγάλης μείωσης των πρωτογενών δαπανών, που είχε ο κρατικός προϋπολογισμός από την αρχή του χρόνου, φαίνεται να μειώνεται. Οι πρωτογενείς δαπάνες το εννεάμηνο καταγράφουν μείωση κατά 11,6%, φτάνοντας τα 48,66 δισ. ευρώ από 52,4 δισ. ευρώ το 2009, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,8% (αρχικά προβλεπόταν μείωση κατά 7,8%). Αυξημένες κατά 8%, που αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ, είναι οι δαπάνες για τόκους οι οποίες το 9μηνο έφτασαν τα 11,65 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ. Ο ετήσιος στόχος για αύξηση των δαπανών για τόκους είναι 7,2% και το τελικό ποσό φτάνει τα 13,2 δισ. ευρώ

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ"


Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο δεν κατονόμασε, και αυτός τού απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, «γιατί κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα». Οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής Κώστας Σημίτης νυν υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλοι έσπευσαν οι ίδιοι ή μέσω συνεργατών τους να διαψεύσουν ότι είπαν κάτι τέτοιο στον πρόεδρο του Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος δήλωσε πως εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο».
Με θλίβει το γεγονός ότι όλοι, πρώην και νυν, δεν βλέπουν την πραγματικότητα ή οποία είναι πολύ απλή. Το πρόβλημα δεν είναι αν έχει ειπωθεί και από ποιόν η συγκεκριμένη δήλωση, αλλά τι κάναμε και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε για να πάψει η Ελλάδα να είναι διεφθαρμένη. Γιατί όλοι πέσαμε από τα σύννεφα με αυτήν την διαπίστωση; Μήπως δεν είμαστε όλοι πολίτες αυτής της χώρας; Δεν βλέπουμε καθημερινά την διαφθορά να χτυπά και την δική μας πόρτα… Μήπως είναι εικονική πραγματικότητα το Βατοπαίδι, τα ομόλογα, η Siemens και τα άλλα σκάνδαλα; Πως δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα; μήπως από έντιμους πολίτες και πολιτικούς; μήπως έχουμε ένα κράτος που έχει κανόνες και όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και δεν το ξέρω; Γιατί όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, ακολούθησαν την εύκολη οδό της συνεχούς υπερχρέωσης; Πού πήγε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων… μήπως σε παραγωγικές επενδύσεις; ή σε προμήθειες μεγαλοπαραγόντων και πολιτικών; πως φτάσαμε να έχουμε 800.000 δημοσίους υπαλλήλους….μήπως από νόμιμες-αξιοκρατικές διαδικασίες «τύπου ΑΣΕΠ» ή μέσα από πελατειακές σχέσεις πολιτικών, που οδήγησαν στη στρεβλή μεγέθυνση του κράτους. Πως φτάσαμε να έχουμε τα δυσθεώρητα ελλείμματα στα νοσοκομεία και στον ΟΣΕ; Ποιοί υπερτιμολογούσαν τα δημόσια έργα τα οποία στην χώρα μας κοστίζουν έως και 10 φορές «πάνω» από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; μήπως έχουμε σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και δεν το ξέρουμε;
Μόνο στην «έντιμη» Ελλάδα μπορεί κάποιος να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και να έχει στην κατοχή τους ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις εκατομμυρίων και πισίνες. Πως είναι δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών, δικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων να ζούνε στα όρια της φτώχειας και οι μόνοι «πλούσιοι» να είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και να είναι αυτοί που πάντα πληρώνουν φόρους. Αν όλα αυτά δεν είναι ΔΙΑΦΘΟΡΑ τότε τι είναι;
Ξέρω ότι δεν πρόκειται να πάρω καμία απάντηση στις ερωτήσεις μου…. Άλλωστε στην Ελλάδα ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει υπεύθυνος. Αυτό όμως που μπορούμε σήμερα να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δώσουμε εμείς μια απάντηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αν πολίτες και κράτος αλλάξουν συμπεριφορά και πρακτικές, όσο ακόμη προλαβαίνουμε ….αν προλαβαίνουμε.

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ


Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις επιλογές που έκαναν υπέρ της δημοσιονομικής αυστηρότητας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, ο 67χρονος Αμερικανός, υποστηρίζει ότι το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης που έχει επιλέξει η Ευρώπη οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία, θα προκύψουν δυσμενείς συστημικές συνέπειες για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, δήλωσε ο κ. Στίγκλιτς, φωτογραφίζοντας το «χάσμα» ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στον «σκληρό» πυρήνα της Ευρωζώνης και τις χτυπημένες από την κρίση χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος χρησιμοποιεί την Ιρλανδία ως ενδεικτικό παράδειγμα αποτυχίας της εμμονής της Ευρώπης στην δημοσιονομική πειθαρχίας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας σε AA- τον περασμένο μήνα, ως συνέπεια ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των ιρλανδικών τραπεζών και παρόλο που η Ιρλανδία αποτέλεσε παράδειγμα δημοσιονομικής αυστηρότητας και μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση που ήθελαν οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε χθες δαπάνη ύψους 5.050 δισεκατομμυρίων γεν (44 δισεκατομμύρια Ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ενίσχυσης του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, αλλά και με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, μετέδωσαν τα ιαπωνικά ΜΜΕ.
Αυτό το νέο πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε σήμερα έχει στόχο να ωθήσει το ΑΕΠ κατά 0,6%, σύμφωνα με την κυβέρνηση ενώ το οικονομικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο.
Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ναότο Καν έχει υιοθετήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 920 δισεκατομμυρίων γιεν.

*Πηγή στοιχείων (AFP)

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ 5,6% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


Αύξηση 5,6% εμφάνισε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, έναντι αύξησης 0,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 09 – Σεπτεμβρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 08 – Σεπτεμβρίου 09, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

*πηγή στοιχείων ΑΠΕ

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΘΑ "ΦΕΡΕΙ" ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ;;


Ατυχή χαρακτήρισε την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα το 2009 ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, συμπληρώνοντας όμως ότι «προς το παρόν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό» και συμπλήρωσε «Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση - πρόκειται για μια αναθεώρηση που αφορά το 2009 - πόσο επηρεάζει το 2010, πόσο μεγάλη είναι».
Ο Ντ. Στρος-Καν ομολόγησε ότι «φυσικά, θα ήταν καλύτερο να είχαμε τις σωστές πληροφορίες νωρίτερα, αλλά, όπως έχω πει και άλλες φορές, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με τρόπο που τόσο εμείς όσο και η ΕΕ θεωρούμε πολύ τολμηρό».
Συνέχισε λέγοντας«Ίσως δεν είναι πολύ μεγάλη, ίσως να επηρεάσει λίγο, ίσως όχι, θα το δούμε και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει».
«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σαφώς στο σωστό δρόμο και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω» συνέχισε.
«Αυτά που κάνουν κινούνται απόλυτα στη σωστή κατεύθυνση. Σε πολλά σημεία αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, αν και, φυσικά, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» πρόσθεσε ο Ντ. Στρος-Καν.
«Αυτή τη στιγμή δεν θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι» κατέληξε. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο αν δεν παρθούν νέα μέτρα από την Κυβέρνηση για το 2011.

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ


Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει εύθραυστο και αβέβαιο χαρακτήρα, καθώς εμφανίζει αποκλίνοντα χαρακτηριστικά και οι χώρες επιδίδονται σε «νομισματικό πόλεμο», αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στο οποίο ο Οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, με τίτλο «Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας», εκτιμάται ότι το 2011 θα είναι ένα έτος επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη με πρόβλεψη ποσοστού ανάπτυξης +4,2%, από +4,8%, φέτος.
Για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 4% φέτος και 2,6% το 2011 και αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ 10,8% φέτος και 7,7% την επόμενη χρονιά. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα φέτος (4,6%), αλλά να επιβραδυνθεί το 2011 στο 2,2%, ενώ ιδιαίτερα άσχημες είναι οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα κυμανθεί, σύμφωνα με την έκθεση, στο 11,8% φέτος και θα σκαρφαλώσει στο 14,6% την επόμενη χρονιά.
Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ, ο οικονομολόγος Ολιβιές Μπλανσάρ μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι επτά πλουσιότερες χώρες του πλανήτη καταγράφουν μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και δεν μπορούν να συντονίσουν τις πολιτικές τους. Όσον αφορά τα ποσοστά της ανεργίας αυτά προβλέπεται να μειωθούν ελάχιστα. Κατέληξε λέγοντας ότι τις καλύτερες προοπτικές για ανάκαμψη των οικονομιών τους θα εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια οι αναπτυσσόμενες χώρες.


*Πηγές των στοιχείων ASSOCIATED PRESS, REUTERS, AFP

ΔΙΑΦΘΟΡΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ-ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ-ΠΟΛΙΤΕΣ
Σε μια περίοδο που η διαφθορά είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητα,σε μια περίοδο που έχει γίνει το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό που έτσι κι'αλλιώς είναι αυτός που πληρώνει την ζημιά,κάποιοι συνεχίζουν να στήνουν και να λειτουργούν μηχανισμούς για στήριξη συμφερόντων.
Υπάρχει κάποιος σήμερα σε αυτή την χώρα που να μην θεωρεί την διαφθορά μια από τις κύριες αιτίες για την κατάντια της χώρας;υπάρχει κάποιος που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται είναι για να ξεπληρώνονται ζημιές και από την διαφθορά;
Νομίζω ότι είναι πλέον αντιληπτό στον καθένα ότι αυτή η διαφθορά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο από την πολιτεία,πρέπει να συνδράμει και να είναι πρωταγωνιστής ο άμεσα θιγόμενος ,ο ίδιος ο πολίτης.
Οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες όχι μόνο γιατί υπάρχουν νέα δεδομένα στην αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του "Καλλικράτη"που φέρνει μεγάλες αλλαγές,αλλά γιατί οι πολίτες καλούνται να διδαχθούν από τα λάθη τους.καλούνται να δείξουν αντιστάσεις σε πιέσεις και πολλές φορές εκβιασμούς μηχανισμών.
Οι πολίτες είναι αυτοί που με την στάση τους και τις επιλογές τους θα βάλλουν φραγμό στα σχέδια αλλήλοεξηπηρετούμενων συμφερόντων,θα απομακρύνουν αυτούς που χωρίς πολιτική πρόταση προσπαθούν να επιβάλουν εκείνους που βολεύει στα σχέδια τους.
Οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν ένα χώρο από τους κύριους της διαφθοράς,η αυτοδιοίκηση, οι δήμοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς στην έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.
Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες αξιολογούν τις πολιτικές προτάσεις,αξιολογούν την ηθική και την τιμιότητα και δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς και υποσχέσεις εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων.
http://gkatzios.blogspot.com

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ & ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω αυτόν το μήνα, μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Eurostat.
Ως προς το ύψος της αναθεώρησης ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθός της ενώ ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του Μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν το επιβεβαίωσε χωρίς, όμως, και να το αποκλείει. Συγκεκριμένα απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε ερώτηση για το αν μπορεί να αποκλείσει αναθεώρηση του μνημονίου, ανέφερε ότι “είναι νωρίς να πούμε αν θα υπάρξει αναθεώρηση του μνημονίου”. Η αποστολή τέλος και άλλων εμπειρογνωμόνων δέκα τον αριθμό δείχνει ότι η τρόικα συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
Την ώρα που η κυβέρνηση τονίζει ότι η αύξηση του ελλείμματος του έτους 2009, σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα του 13,8% που είναι η τελευταία εκτίμηση, δεν θα επιφέρει νέα μέτρα.
Να το πιστέψουμε;;

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ


Λιγότεροι φόροι - Περισσότερα έσοδα: Γίνεται! Άρθρο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 3-10-2010 του Παντελή Οικονόμου*

Ότι ο πληθωρισμός «έφαγε στο κεφάλι» 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Οι αυξήσεις των τιμών σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, για τον ίδιο λόγο, είναι ακόμα μεγαλύτερες. Πραγματικά, δεν πάει άλλο! Η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού λοιπόν, με την οποία απέκλεισε νέες φορολογικές αυξήσεις, μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρώτη νίκη του κινήματος κατά της ακρίβειας.
Η νίκη αυτή δεν ήρθε από μόνη της. Οι προσπάθειες - μέσα και έξω από την Βουλή για την προάσπιση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ήταν πολλές και δύσκολες. Απέναντί μας δεν βρέθηκε μόνον, ούτε καν κυρίως, η τρόικα. Και πάντως, βρέθηκαν σίγουρα απέναντί μας η απάθεια και η μοιρολατρία. Ο παραλυτικός συμβιβασμός με την παρακμή.
Ακριβώς επειδή τα τελευταία αυτά αντίξοα δεδομένα δεν είναι πρόσκαιρα (σε αντιδιαστολή με την επιτήρηση από τους ξένους δανειστές μας) η νίκη αυτή στην μάχη κατά της ακρίβειας κάθε άλλο παρά οριστική πρέπει να θεωρείται. Για να παγιωθεί ώστε, κυρίως, να γίνει αισθητή και στην λαϊκή τσέπη, απαιτείται η συνέχιση της προσπάθειάς μας. με ξεκάθαρες, πριν απ' όλα, επιδιώξεις. Στο πλαίσιο αυτό, διαφαίνεται, ως κατάλληλη βασική πολιτική, για το αμέσως προσεχές διάστημα, ο περιορισμός της έμμεσης φορολογίας. Με αποτέλεσμά της και την μείωση των τιμών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ασφαλώς η πολιτική αυτή υπαγορεύει και αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά μόνον, παραθέτω μερικές από αυτές :
1.Επανεκτίμηση των συντελεστών του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Μειώσεις για είδη λαϊκής κατανάλωσης και ελεγχόμενη αυτόματη μετακύλιση κάθε μείωσης που συμφωνείται στις τιμές.
2.Εξομοίωση της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όχι όμως με εκτίναξη της πρώτης προς τα πάνω, αλλά με σύγκλισή τους σε κάποια ενδιάμεση τιμή. Και βέβαια, άμεση εισαγωγή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους ΕΚΑΣ και σε όσους, δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
3.Ενίσχυση της μετοχικής θέσης του δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις, στρατηγικού, ούτως ή άλλως, ενδιαφέροντος, με υψηλές μερισματικές αποδόσεις, με κεφάλαια, πρωτίστως, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
4.Θωράκιση της δημόσιας περιουσίας από καταπατήσεις και λεηλασίες, διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων και βελτίωση των αποδόσεων από την περιουσία αυτή.
5.Απόδοση του ΦΠΑ, από τις νέες επιχειρήσεις υποχρεωτικά και από τις παλαιές εθελοντικά και με κίνητρα, σε εβδομαδιαία βάση προς τα δημόσια ταμεία.
Οι πρωτοβουλίες αυτές ασφαλώς δεν είναι οι μόνες. Ασφαλώς και επιδέχονται βελτιώσεις. Ασφαλώς προϋποθέτουν σύνοδες δράσεις και σε διεθνές επίπεδο. Αποτελούν όμως αποδείξεις ριζοσπαστικού προσανατολισμού και ενεργητικής διάθεσης. Τις πιο πολύτιμες από όσες μαζεύουμε. Και γι ´αυτό ακριβώς, πρέπει να τις ζητήσουμε ανυποχώρητα.

*Βουλευτής Α Αθήνας, Μέλος του Π.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ.,

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΑ STRESS TEST ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ;;;


Το μεταφέρουμε χωρίς σχόλιο από το Blog "ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ".
"Όταν τον προηγούμενο Ιούλιο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Stress Test για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης ανάπνευσαν με ανακούφιση αφού ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας φαίνονταν ισχυρός και ικανός να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες νομισματικές και χρηματοπιστωτικές καταστάσεις.
Συγκεκριμένα, από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στα stress test μόνο 7 δεν πέρασαν την δοκιμασία. Οι Ισπανικές Caixa Catalunya, Caixa Tarragona, Caixa Manresa, Caja Duero, Espana, Caixa Sabadell, Terrassa, Manleu η Γερμανική Hypo Real Estate και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.
Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν περίπου 50 δις ευρώ προκειμένου να εξυγιανθούν οι τράπεζες Anglo Irish Bank, BoI και AIB. Η δαπάνη αυτών των 50 δις ευρώ θα εκτινάξει το δημόσιο έλλειμμα της Ιρλανδίας στο 32 % του ΑΕΠ το 2010.
Μία ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Αυτές οι τράπεζες είχαν περάσει τον προηγούμενο Ιούλιο τα Ευρωπαϊκά Stress Test.
Κατανοούμε όλοι ότι η αξιοπιστία των Ευρωπαϊκών Stress Test μετά από αυτήν την ανακοίνωση καταρρακώθηκε εντελώς..."
*Συντάκτης του άρθρου Δευκαλίων

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;;


Έντεκα μεγάλες συμφωνίες και δύο διακρατικά μνημόνια στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών Ελλάδος - Κίνας και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο κινέζος πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει σε νέες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μέλλον. Σημειώνουμε ότι το Πεκίνο έχει ήδη στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί ένα επιπλέον δυνατό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να επανακτήσει η χώρα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών. Επίσης γνωστοποίησε ακόμη πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε πως έχει ήδη προτρέψει κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στα άμεσα σχέδια της Κίνα είναι να αυξήσουν τις επενδύσεις στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 εκατ. Παράλληλα προανήγγειλε την ίδρυση ελληνο-κινεζικού αναπτυξιακού ταμείου με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους Έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα. Τέλος ο Κινέζος πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης, κάτι που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα αποκτά ως χώρα μια συνεργασία, την οποία αν αξιοποιήσουμε σωστά χωρίς προκαταλήψεις θα δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που σήμερα φαίνονται άλυτα. Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αντίθετα έχουμε να κερδίσουμε πολλά από αυτή την συνεργασία. Αυτό που προέχει είναι να μην χάσουμε το δάσος για το δένδρο. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις δίπλα σου την ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΛΑ... ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.....


Πριν από μερικές μέρες η εφημερίδα «Ημερησία» αναδημοσίευσε μέρος από μια μελέτη του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών με τίτλο «Φορολογικό καθεστώς, παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα». Η παραπάνω μελέτη παρ’ όλο που συντάχθηκε πριν από 17 χρόνια, δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρη. Έγραφε συγκεκριμένα: «… Η φοροδιαφυγή είναι σήμερα στην Ελλάδα η πιο μαζική και η περισσότερο ανεκτή εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και παράβασης νόμων, καθώς και η πλέον έκδηλη απόδειξη της κακής λειτουργίας και ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης. Από καθαρά μακροοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά η φοροδιαφυγή ¨ευθύνεται¨ για το ήμισυ σχεδόν του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, καθώς και για τις επακόλουθες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής (και της εισφοροδιαφυγής των ασφαλιστικών οργανισμών) θα ήταν αρκετός για να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημόσιου τομέα και να μειωθεί βαθμιαία ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ…».
Διαβάζοντας το κείμενο είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, και ας έχουν περάσει 17 χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, τα ελλείμματα παραμένουν το κυρίαρχο πρόβλημα της οικονομίας μας και οι «μαύρες τρύπες» των ταμείων είναι έτοιμες να καταβροχθίσουν τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλούστατα όλες οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά και σε βάθος με την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Δεν έκαναν ούτε τα αυτονόητα να περιορίσουν την σπατάλη του Δημοσίου τομέα, να πληρώνουν όλοι φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό.
Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι τώρα έρχονται οι μεν να εμφανίζονται έκπληκτοι ότι δεν γνώριζαν τίποτε για τα κακώς κείμενα στην ελληνική επικράτεια λες και δεν κυβερνούσαν οι ίδιοι πριν από 5 ή 10 χρόνια και οι άλλοι ως μαθητευόμενοι μάγοι να λένε ότι τώρα μπορούν να εξαφανίσουν το δημόσιο χρέος σε 1 χρόνο, άλλα δεν μας λένε γιατί αυτήν την συνταγή δεν την εφήρμοσαν πριν ένα χρόνο όταν αυτοί οι ίδιοι ήταν στην εξουσία.
Η απάντηση βρίσκεται στο κείμενο που παραθέσαμε. Δυστυχώς αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι, οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά των φοροφυγάδων, την παράβαση των νόμων, την κακή λειτουργία και ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης.
Σήμερα γίνεται μια πραγματική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Οι σκληρές ποινές που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν. Η Ελλάδα δεν υπολείπετε από νόμους έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Απλά εδώ δεν εφαρμόζονται. Ίσως είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας και μοναδικός νόμος…, αυτός που θα λέει ότι «πρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζονται οι νόμοι…».

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Η ΙΣΠΑΝΙΑ


Όπως το είχαμε γράψει την Τετάρτη 29/9/2010, η MOODY'S INVESTOR SERVICE προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας σε Aa1 από AAA, λόγω της "σημαντικής επιδείνωσης της οικονομικής σταθερότητας της κυβέρνησης" της χώρας.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ο οποίος είχε θέσει υπό εξέταση την αξιολόγηση της Ισπανίας από τις 30 Ιουνίου, οι ισχνές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα και «οι προκλήσεις που αυτές αντιπροσωπεύουν για τη δημοσιονομική προσαρμογή» ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη σημερινή υποβάθμιση. Ο οίκος εκτιμά ότι η "διαδικασία ανασυγκρότησης της οικονομίας", της οποίας η εξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να μειωθεί, "θα διαρκέσει αρκετά χρόνια".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ


Η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του 2010 δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πράγματι σε θέση να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, με σημαντική μείωση του ελλείμματος τόσο το 2010 όσο και το 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της ALPHA BANK, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αυτό είναι αναγκαίο για να επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες να επανέλθουν αυτοδύναμα στις αγορές για την ομαλή χρηματοδότηση των δανειακών τους αναγκών. Σημειώνουν, ωστόσο, πως η εντυπωσιακή μείωση των ελλειμμάτων έως σήμερα οφείλεται κυρίως στη σημαντική περικοπή των μισθολογικών δαπανών και των δαπανών για συντάξεις στο δημόσιο τομέα, που είχαν αυξηθεί υπερβολικά στα προηγούμενα δύο έτη και στην έκτακτη επιπλέον φορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, των οποίων η φορολογική επιβάρυνση είναι ήδη πολύ υψηλή. Επίσης οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εμμέσων φόρων που αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδηγεί την Ελληνική οικονομία σε ύφεση.