Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Έχουμε ελάχιστο χρόνο πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση«Έχουμε πια ελάχιστο χρόνο πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση», προειδοποιεί ο Στέφανος Μάνος με επιστολή στην Καθημερινή την οποία δημοσιεύει στο λογαριασμό του στο facebook.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:
«Δημαγωγοί, υποκριτές και ψεύτες αναζητούν την «αλήθεια» για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο. Εξαιτίας της ιδιότυπης συμμαχίας Τσίπρα - Καραμανλή, η «αλήθεια» αναζητείται μόνο στη μετά Καραμανλή περίοδο. 2010 μέχρι σήμερα. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε σε μερικούς ιστότοπους άρθρο του προέδρου της Δράσης κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να θεωρείται ενημερωμένος. Όλα τα στοιχεία είναι της Eurostat. Από το 2001 έως το 2009 το κράτος στο σύνολό του ξόδεψε 826 δισ. ευρώ και εισέπραξε 691. Μπήκε μέσα 135 δισ.! Για να καλύψει τη διαφορά δανείστηκε.
Για να έχει ο βιαστικός αναγνώστης μια πρακτική αίσθηση του αριθμού 135 δισ., επισημαίνω ότι ισούται με 52 φορές τον καταραμένο ετήσιο ΕΝΦΙΑ.
Καθυστερημένα, πολύ καθυστερημένα, κατάλαβαν το 2010 οι δανειστές ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Έτσι φτάσαμε στο Μνημόνιο. Για να μη βουλιάξουμε, δέχθηκαν να μας δανείσουν ξανά, έως ότου συνέλθουμε, αν εμείς συμφωνήσουμε να μη συνεχίσουμε να κάνουμε όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η συμφωνία κατεγράφη σε Μνημόνιο. Στη συνέχεια, οι δημαγωγοί και ψεύτες βάλθηκαν να μην τηρούν όσα συμφωνήθηκαν. Ο ένας μετά τον άλλο έσκιζαν το Μνημόνιο. Στην πενταετία, από το 2010 έως το 2014 (πάντα με στοιχεία της Eurostat), ξοδέψαμε 91 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα εισπράξαμε!

VaroufexitΗ Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της Varoufexit και σημειώνει: «Τρεις μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για μια νέα κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά καγκελάριοι όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ή η Άγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα όμως η κάθε μέρα ήταν μια αιωνιότητα, η κάθε μέρα ήταν χαμένη. Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις. Ήταν πια καιρός ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει το πιο σπουδαίο ζήτημα της χώρας. Ο χειρισμός με τον Βαρουφάκη καταδεικνύει και ποιες δυνάμεις πρέπει να λάβει υπόψιν του. Ο Τσίπρας στην Αθήνα έχει περισσότερους εχθρούς από ό,τι στο Eurogroup. (...) H διάσωση της Αθήνας είναι από εδώ και στο εξής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο υπόθεση των ηγετών. Ο χρόνος περνάει».
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μέσω της τεράστιας προβολής του στα μίντια και λόγω της ρητορικής του δεινότητας αλλά και του χαρίσματος του να γράφει καλά. Η έμμεση αποδυνάμωση του Βαρουφάκη είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι ένα μικρό βήμα».

DW.DE

Ο Αναλώσιμος ....Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Κάθεσαι σε μια διαπραγμάτευση. Αποτυγχάνεις παταγωδώς με καταστροφικές συνέπειες για αυτούς που εκπροσωπείς. Όταν σούρχεται ο (ατομικός για την ώρα) λογαριασμός, "φταίνε οι άλλοι που δεν έχουν μπέσα".
Η διαπραγμάτευση δεν είναι παρτίδα σκάκι που παίζεις μόνος σου - ένας από τους δύο εαυτούς θα κερδίσει!
Έχει και φοβερή πλάκα, να μιλάει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και να μη βλέπει το πραγματικό πρόβλημα. Ας συγκρίνει ο πρώην διαπραγματευτής το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε 11/2 με αυτό που υπέγραψε 20/2. Για τις σαχλαμάρες της ονοματολογίας της τρόικας έθαψε τη ΔΙΚΗ του πολιτική. Πέταξαν τα λεφτά του ΤΧΣ, παγιώθηκε παγκοσμίως η αφερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αποδέχθηκε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το θάψιμο της δικής του πολιτικής είναι ευτύχημα για τους Έλληνες. Η συνέχιση επί δύο μήνες χωρίς ΚΑΜΙΑ πολιτική είναι έγκλημα.
Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα δύο Eurogroup είχαμε την απόφαση Ντράγκι για τα έντοκα. Υποτίθεται πως καθησύχασαν τον Βαρουφάκη οι μη έχοντες μπέσα εταίροι για την αναστροφή της απόφασης. Πιθανόν, γιατί ξαναέγινε τον Αύγουστο 2012. Όμως τότε πρώτα έγινε η εφ' όλης της ύλης συμφωνία με τον Σαμαρά - ο οποίος δημόσια άδειασε του λιμούς Βενιζέλο και Κουβέλη. Αν ανέμεναν οι εταίροι φερεγγυότητα στο τι υπογράφουν οι τσιπροκαμμένοι, καλά να πάθουν. 

Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Τρίτο Μνημόνιο 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ετοιμάζει το Βερολίνο!Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για το προηγούμενο Μνημόνιο οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο «κοστούμι» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο το οποίο μάλιστα έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να φτάσει τα 40 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ, η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας αφού η τελευταία δόση του προηγούμενου δανείου δεν είναι αρκετή για να καλύψει το πρόβλημα. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Φράτσερ τονίζει ότι η οικονομία θα χρειαστεί στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια, προσθέτει και υπολογίζει πως θα απαιτηθούν περί τα 30 με 40 δισ. ευρώ.
Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις υπογραμμίζει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανθελληνική προπαγάνδα ....

Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Η FAZ, η κυριακάτικη έκδοση μεγάλης και έγκυρης γερμανικής εφημερίδας, αναφέρει πως οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών στο EWG είχαν μείνει κάγκελο με την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία δεν παρουσίαζε τίποτε ουσιαστικό για τα διαρθρωτικά μέτρα. Ο Έλληνας διαπραγματευτής - όλοι διάβασαν ο κ. Θεοχαράκης - ζητούσε επιμόνως λεφτά "σαν ταξιτζής".
Μαλ@@@ες, ανθελληνική προπαγάνδα!
Ο ουάου Γιάνης είχε καταστήσει σαφές ήδη από το πρώτο Eurogroup που συμμετέσχε πως η Ελλάδα δεν θέλει άλλα τοξικά δάνεια και πρώτη μας μέριμνα είναι να ελαφρύνουμε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους από τα βάρη της σωτηρίας της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός πήγε στη Μέρκελ και στον Πούτιν και δήλωσε πως δεν ζητάει λεφτά.
Πώς είναι δυνατόν ο Έλληνας διαπραγματευτής το μόνο που να ξέρει να κάνει είναι το νούμερο του Joel Grey και της Liza Minelli από το Cabaret; Ακόμη και για τον πολυτάλαντο κ. Θεοχαράκη, δύο ρόλοι μαζί είναι too much.
Η βησιγοτθική εφημερίδα είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας - έχει μείνει πίσω. Προφανώς έχουν να μπουν σε ελληνικό ταξί από το 2010. Αφήστε που έχουμε πια taxibeat και taxiplon, δεν χρεώνεται καν το τηλεφωνικό ραντεβού πια. Εάν δε αφήσεις δέκα λεπτά φιλοδώρημα σε ταξιτζή ξεχνάει όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που σούλεγε κατά τη διαδρομή και σου δίνει τρία πλάνα δομικών μεταρρυθμίσεων για νάχεις να πορεύεσαι!
Είναι άδικο και δυσφημιστικό για τον κ. Θεοχαράκη. Πόσα ταξί Nissan κυκλοφορούν στην Ελλάδα; Δεν μπορεί να ξέρει καν πώς συμπεριφέρεται ένας ταξιτζής.
Μη μασάτε! Μόνο την πέτσα από το αρνί και το κοκορέτσι.

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Economist: Δημιουργία εντυπώσεων στους Έλληνες ψηφοφόρους το ταξίδι Τσίπρα στην ΜόσχαΗ επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα δεν είχε κανένα άλλο αποτέλεσμα από την ικανοποίηση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας και την δημιουργία εντυπώσεων στους Έλληνες ψηφοφόρους, εκτιμά σε άρθρο του ο Economist.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Μόσχα σε αναζήτηση οικονομικής στήριξης. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ξεκάθαρα στον Γιώργο Παπανδρέου να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια.
Πριν φύγει από την Αθήνα για την Μόσχα ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως δεν θα ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν χρήματα, μολονότι τα οικονομικά της χώρας του είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι το 2010.
Τελικά η συνάντηση των δύο ηγετών δεν παρήγαγε πολλά περισσότερα από μια ζεστή ατμόσφαιρα και υποσχέσεις για επανέναρξη και τόνωση των σχέσεων, σημειώνει ο Economist.
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την πρόταση για το ρωσικό αγωγό που θα διέρχεται από την Ελλάδα και άσκησε κριτική στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα για να διχάσει την Ε.Ε.
Για ορισμένους παρατηρητές στην Αθήνα το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Μόσχα ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικοινωνιακής πολιτικής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει υψηλά τα ποσοστά αποδοχής ενώ η ανεργία αυξάνεται, οι τράπεζες παγώνουν τον δανεισμό και η Ελλάδα διολισθαίνει στην ύφεση.

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Όπισθεν ολοταχώς…Του Νότη Παπαδόπουλου*


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, χάλαγε τον κόσμο - και καλά έκανε -  επειδή ο Γ. Παπανδρεου χρησιμοποίησε στην κυβέρνησή του στενούς του συνεργάτες και φίλους του ,τους λεγόμενους «κηπουρούς» του.
Ε λοιπόν, η πρώτη φορά Αριστερά – που κομπορρημονεί με κάθε ευκαιρία δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού ότι είναι η πρώτη πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας (έλεος!) – δεν φαίνεται να διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες: όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα κατέλαβαν υπουργικές θέσεις ενώ συγγενείς και σύζυγοι υπουργών, γενικών γραμματέων, ακόμη και περιφερειαρχών διορίζονται στο κράτος χωρίς να ανοίξει μύτη!
Έτσι όπως διάβασα στον Βηματοδότη και αντιγράφω, πέραν του υπουργικού ζευγαριού του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και της συζύγου του, αναπληρώτριας υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου υπάρχει και άλλο ανδρόγυνο στον κρατικό μηχανισμό. Ο Κ. Παπαϊωάννου είναι γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Δικαιοσύνης. Η σύζυγός του, η Κλειώ Παπαπανταλέων, έχει τοποθετηθεί σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, τη σύντροφο του οποίου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, φρόντισε ο Γ. Κατρούγκαλος να την τοποθετήσει πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Times: Συντάσσουν μυστικά σχέδια για να "πετάξουν" την Ελλάδα από το ευρώ το Μάιο

Η κατάσταση για την Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ρευστό δεν υπάρχει για πληρωμές και τα εφιαλτικά σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Ένα από αυτά παρουσιάζει το δημοσίευμα των Times, το οποίο αναφέρει ότι μετά από αυτά που προέκυψαν με το έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας και το σχετικό έγγραφο για την Ελλάδα, περιμένουν τον Μάιο να την πετάξουν εκτός Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: «Η ΕΕ συντάσσει μυστικά σχέδια για να πετάξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκπονήσει κρυφά σχέδια για να αποβάλουν την Ελλάδα από το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προετοιμάζονται η χώρα να κηρυχθεί σε πτώχευση τον επόμενο μήνα.
Ένα σημείωμα που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, η οποία συνδέεται στενά με τη Γερμανία, αποκάλυψε τις προετοιμασίες για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Το έγγραφο προειδοποιεί για ‘πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις’ αυτή την άνοιξη, εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα, εκτός εάν η Ευρωζώνη συμφωνήσει για την επόμενη δόση της βοήθειας για την χώρα εντός των επόμενων τριών εβδομάδων». 

Thetimes.co.uk

Η Ελλάδα πρέπει να έχει επόμενη μέρα με η χωρίς Τσίπρα ...Γράφει ο Επιμηθέας


Τι πήρε ο Τσίπρας από το ταξίδι στη Ρωσία; Ουσιαστικά τίποτα. Υποσχέσεις  για μελλοντικά κέρδη, μια εικόνα Αγίου και μια συμφωνία για τα 1000 χρόνια μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Συμφωνίες δεν έγιναν. Ο Πρωθυπουργός  επιστρέφει  στην Ελλάδα με άδεια χέρια, αλλά έχοντας κάνει τεράστια δώρα στον Πούτιν. Το πρώτο είναι ότι ο Πούτιν προώθησε τον δικό του αγωγό που θα είναι ανταγωνιστικός στον ΤΑΡ και το δεύτερο είναι ότι έβαλε τον Τσίπρα να πιέζει τους Ευρωπαίους για άρση του εμπάργκο. Με απλά λόγια, όπως έγραψαν και οι FT, πρόκειται για μια διπλωματική νίκη του Πούτιν χωρίς κανένα κόστος.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στην Αθήνα θα βρεθεί και πάλι απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε οι προσδοκίες για τους Ρώσους που θα μας σώσουν.
Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Β. Πούτιν είπε ότι, δεν ζητά οικονομική βοήθεια από καμία χώρα εκτός ευρωζώνης, αφού το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Αυτό που δεν είπε είναι ότι, το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει κανόνες και ότι υπάρχουν δανειακοί όροι για τις υπερχρεωμένες χώρες οι οποίοι δεν αλλάζουν ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών σε κάθε χώρα, αλλά καθορίζονται από τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Λεφτά ως τις 24 Απριλίου ....Γράφει ο Ρεπόρτερ


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινής» τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών έδωσε το Εuroworking Group χθες στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις που να είναι αποδεκτές από τους πιστωτές σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα των δημοσιονομικών, στα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία και χρηματοδότηση στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Απριλίου, στη Ρίγα.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος, ανέφερε στους ομολόγους του ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
«Έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί κάποιος να ζητάει ρευστότητα και να μη δουλεύει προς μία συμφωνία με τους τρεις θεσμούς» έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε σειρά από κράτη-μέλη.
Ο κ. Θεοχαράκης απέδωσε, από τη μεριά του, τη δυσκολία στις τεχνικές συζητήσεις στην έλλειψη στοιχείων και φακέλων από την προηγούμενη κυβέρνηση.

"Αύξηση" του κατώτατου μισθού ....

Του Ηλία Μακρή απο την εφημερίδα "Καθημερινή".

 Σε ποιό νόμισμα θα γίνουν οι αυξήσεις ...  θα μας το πούν;

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Η Κυβέρνηση βάζει "χέρι" στα αποθεματικά Ταμείων & Οργανισμών ...

Γράφει ο ΡεπόρτερΗ κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα λόγω της χρηματοδοτικής ασφυξίας και της έλλειψης ρευστότητας που η ίδια έχει προκαλέσει με τις πράξεις της, επιχειρεί έναν εσωτερικό δανεισμό δεσμεύοντας τα αποθεματικά Ταμείων, ΔΕΚΟ και κάθε λογής δημόσιων Οργανισμών.
Η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα  άλλων φορέων για τη διασφάλιση ρευστότητας, ως λύση έσχατης ανάγκης, που όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεχιστεί.
Με τις δεσμεύσεις των αποθεματικών από ΟΠΕΚΕΠΕ, Περιφέρεια Αττικής, ΟΑΕΔ, ΕΕΤΤ, ΤΧΣ, ΕΥΔΑΠ, Αττικό Μετρό, Κτηριακές Υποδομές και ΟΣΕ, η Κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει» τους φορείς του Δημοσίου και έχει αποδυναμώσει την καταθετική βάση των εμπορικών τραπεζών!
Η "πρωτη φορά Κυβέρνηση της Αριστεράς" οφείλει να απαντήσει:
Πότε και με ποιό νόμισμα ...... θα επιστρέψει τα χρήματα που δεσμεύει;

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Wall Street Journal: Ο οδηγός για τα άδεια ταμεία της Ελλάδας

Με τέσσερις ερωτήσεις για το «Πότε τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας;», η Wall Street Journal, παρουσιάζει έναν οδηγό για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
1. Πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα μέχρι να εξαντληθούν πλήρως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας;
Η αλήθεια είναι μια: Κανείς δεν ξέρει. Ούτε και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. «Η κατάσταση σε όρους ρευστότητας είναι εξαιρετικά ρευστή», δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με κάποιους, τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί στα μέσα Απριλίου. Το πότε θα εξαντληθούν θα εξαρτηθεί από το πόσες - εγχώριες - πληρωμές είναι πρόθυμη και ικανή να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
2. Πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες αποπληρωμές χρέους;
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, στις 9 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιο το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα για να την καταβάλει. Έλληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν δημοσίως εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η πληρωμή. Ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, εάν αυτό σημαίνει πως δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.
3. Έχει ταμειακά αποθέματα η ελληνική κυβέρνηση;
Όχι πολλά. Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων στις 8 Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως η νέα νομοθεσία θα δώσει κίνητρο στους Έλληνες φορολογούμενους, προκειμένου να καταβάλλουν τους φόρους τους και να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.