Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ "ΔΡΟΜΟ¨"

«Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει αλλά διένυσε ήδη ένα μικρό τμήμα του», τόνισε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τσεχική εφημερίδα Noviny Lidove, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή της στην Πράγα στις 3 Απριλίου. Και συνέχισε η Καγκελάριος της Γερμανίας « Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ιδιωτών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της».
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρά μέτρα για τη μείωση του κατώτατου μισθού, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταγωνιστεί γειτονικές της χώρες, για παράδειγμα στον τουρισμό», επισήμανε.
«Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες πολιτικές αποφάσεις τις οποίες εκτιμώ ιδιαίτερα. Θα αποφέρουν τους καρπούς τους με την πάροδο του χρόνου».
Η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις» συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών ενός ντόμινο που θα προκαλούσε αβεβαιότητα και σε άλλες χώρες.
Η Μέρκελ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα συζητήσει κατά την επίσκεψή της στην Πράγα για την απόφαση της Τσεχίας να μείνει εκτός τους ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τσεχία και η Βρετανία είναι τα δύο μόνο μέλη της ΕΕ που μένουν εκτός του συμφώνου αυτού που έχει στόχο την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΠΙΘΑΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης.
Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει ένα νέο πακέτο στήριξης, ωστόσο όπως είπε, ο κίνδυνος αυτός δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί».
«Πιθανώς να χρειαστεί κάποιου είδους νέα οικονομική στήριξη, αλλά πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμη και αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνθήκες στις αγορές και τις προσδοκίες για το 2015», είπε.
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες. «Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων», είπε.  «Το φως στο τούνελ δεν θα γίνει ορατό πριν από έξι ή εννιά μήνες» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να τεθεί εκ νέου επικεφαλής μιας κυβέρνησης μετά τις επικείμενες εκλογές απαντά ότι το τι θα συμβεί στο μέλλον «θα εξεταστεί υπό το φως των εξελίξεων μετά τις εκλογές».

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

"ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ" ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΠΟ "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"
ΑΓΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πάλι μαθαίνουμε την αλήθεια για τη χώρα μας από το εξωτερικό! Η χθεσινή συζήτηση στην Ευρωβουλή, με την παρουσία της τρόικας, αλλά και η έκθεση του ΟΟΣΑ, υπήρξαν αποκαλυπτικές για την κρυφή ατζέντα των εκλογών. Οι τροϊκανοί διεμήνυσαν ότι η ελεύθερη πτώση μισθών και συντάξεων είναι αναγκαία και θα συνεχιστεί, ώστε το επίπεδο μισθών να αντιστοιχηθεί με εκείνο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλαδή από 150 έως 350 ευρώ τον μήνα!
Πρόκειται για δέσμευση που ισοδυναμεί με νέο πακέτο περικοπών (περίπου 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία), λεηλασία του κοινωνικού κράτους, με πιθανή τη χρεωκοπία νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων. Και την ίδια ώρα ο αριθμός των ανέργων θα εκτιναχθεί ίσως και πάνω από 1,6 εκατ., συμπληρώνοντας το κάδρο της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Στην καταστροφή των πυλώνων του κοινωνικού κράτους σπρώχνουν όχι μόνο η υφεσιακή πολιτική των Μνημονίων, αλλά και το PSI. Όπως αποδεικνύεται, δίπλα στους μεγάλους χαμένους του "κουρέματος", τα ασφαλιστικά ταμεία, προστίθενται τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τα αποθεματικά των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος είχε παίξει, χωρίς να τους ρωτήσει, σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Γιατί κινδυνολογούν, λοιπόν, οι μνημονιακοί δράστες ότι δεν θα έχουμε χρήματα για συντάξεις το φθινόπωρο, ίσως και για ορούς; Οι ίδιοι προκαλούν την καταστροφή. Σπέρνουν το χάος. Δημιουργούν προϋποθέσεις κοινωνικής έκρηξης και πολιτικής αστάθειας. Ποια πολιτική τάξη, ποια κυβέρνηση θα αντέξει την οργή των προδομένων συνταξιούχων, των εγκαταλελειμμένων ασθενών, των διαψευσμένων νέων; Ποια νομιμοποίηση μπορεί να είναι δημοκρατική όταν καταστέλλει τη δημοκρατία και την κοινωνική αξιοπρέπεια;

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ...

Γράφει η Θέτις

Όταν ... για να περπατήσουν οι πολιτικοί στους δρόμους της χώρας τους, τους συνοδεύουν αστυνομικοί;
Όταν ... οι πολίτες της τρομοκρατούνται συνεχώς από τους κυβερνώντες;
Όταν ... οι πολίτες της αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες;
Όταν ... οι πολίτες της εκφοβίζονται συνεχώς με τη χρήση αθέμιτων μέσων για τη διατήρηση της διεφθαρμένης εξουσίας τους;
Όταν ... γνωρίζουν οι ίδιοι ότι είναι ανεπιθύμητοι από το λαό και γι’ αυτό επιστρατεύουν το σύνολο σχεδόν της αστυνομίας και πιθανόν του στρατού αργότερα για να κάτσουν σε καρέκλες που δεν τους ανήκουν;
Όταν ... περιορίζονται σημαντικά τα ατομικά δικαιώματα και η προσωπική ελευθερία των πολιτών;
Όταν... δεν επιτρέπεται στο λαό της να διαδηλώσει και να διαφωνήσει δημόσια και κατασυκοφαντούνται ως λαϊκιστές;
Όταν ... οι πολιτικοί κυνηγάνε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και κλέβουν από τα παιδιά το φαγητό τους;
Όταν ... οι πολιτικοί κατασπαταλούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι δημόσιο χρήμα και εμπλέκονται σε αμέτρητες περιπτώσεις σκανδάλων, χρηματισμού και ευνοιοκρατίας;
Όταν ... οι πολιτικοί της απαιτούν από τον εξαθλιωμένο λαό να τους χειροκροτεί, αλαλάζοντες «Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»;
Πιστεύω ότι αν τους αφήσουμε λίγο ακόμη θα φτάσουμε στο σημείο να φτιάξουν λίστες επιτρέποντας την είσοδο στην Πόλη (Αθήνα) μόνο στους «προσκυνημένους», όπως συνέβη στην Τυραννία των τριάκοντα που επιβλήθηκε στην Αθήνα το 404 π.Χ..
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά όχι μόνο για εμάς αλλά και για αυτούς.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Του Θ. Παναγόπουλου


Τα αδιέξοδα της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής κατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στον εφετινό προϋπολογισμό, καθώς δείχνει φοροδοτική συνεισφορά των φυσικών προσώπων με άμεσους φόρους 1.181 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 38 εκατ. ευρώ των νομικών προσώπων, κατάρρευση του ΦΠΑ λόγω της συρρικνωθείσας ζήτησης, αύξηση των πρωτογενών δαπανών για να αναπληρωθούν τα χρήματα που χάνουν τα ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές συνεπεία των απολύσεων και περικοπή του ΠΔΕ προς όφελος της ύφεσης.
Με την κατάρρευση του ΦΠΑ και τη στήριξη των εσόδων στα χαράτσια και στις ρυθμίσεις όπου συνοψίζεται το φοροεισπρακτικό αποτέλεσμα του εφετινού προϋπολογισμού είναι απορίας άξιον το πώς κυβέρνηση και τρόικα ευελπιστούν σε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς επιπλέον ρυθμίσεις και χωρίς νέους φόρους. Ειδικά μάλιστα όταν από πέρυσι έχουν αυξηθεί οι πρωτογενείς δαπάνες, συνεπεία της επιβάρυνσής τους (μέσω λ.χ. της επιχορήγησης των ταμείων για αναπλήρωση των μειωμένων εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές).
Στην εν πολλοίς “εικονική” βελτίωση της εικόνας του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2012 συνετέλεσαν εν τέλει οι εισπράξεις φόρων, οι οποίες ήταν αυξημένες, κυρίως λόγω της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και της καταβολής του χαρατσιού στα ακίνητα. Πέραν όμως αυτών των “έκτακτων” παραγόντων, η πορεία των εσόδων ήταν αρνητική.

ΝΕΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

«Μαύρες» προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπούιτερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

Ο Βίλεμ Μπούιτερ προειδοποίησε πως η Ισπανία, δηλαδή η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία από ποτέ.
«Η Ισπανία είναι η χώρα-«κλειδί» για την οποία ανησυχώ περισσότερο», δήλωσε ο κ. Μπούιτερ. «Έχει κινηθεί προς τη λάθος πλευρά του φάσματος και τώρα αντιμετωπίζει περισσότερο από ποτέ τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους της», συμπλήρωσε.
Ο «γκουρού» της αμερικανικής τράπεζας υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πνίξει τις αγορές και τις τράπεζες στη ρευστότητα... Για την ώρα υπάρχει ένα γενικό αίσθημα σχεδόν ευφορίας, το οποίο οδηγεί όσους πνίγονται στη ρευστότητα στο να πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί».
Ο ίδιος όμως έχει διαφορετική άποψη.

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία
Σύμφωνα με τον κ. Μπούιτερ, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέα διάσωση πριν το τέλος του έτους και σίγουρα όχι αργότερα από το 2013.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι σε καμία περίπτωση σε βιώσιμη τροχιά, επομένως θα χρειαστεί να το αναδιαρθρώσει ξανά», τόνισε.

DIE WELT: "ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΛΛΑΔΑ!"

Οι Έλληνες ζητούν από τον άλλοτε «προαιώνιο εχθρό» να τους σώσει, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου με αφορμή ημερίδα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει με σκωπτική διάθεση: «Για πολύ καιρό κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο ότι οι αιώνιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για τα νησιά του Αιγαίου θα τερματίζονταν όταν η μεγάλη, πλούσια και δυναμική Τουρκία θα αγόραζε τα νησιά της μικρής, πτωχής και συρρικνούμενης Ελλάδας. Τώρα όμως οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν Τούρκους επενδυτές να κάνουν ακριβώς αυτό».
Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Πάνου Πρωτοψάλτη, επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη με πολυμελή ελληνική επιχειρηματική αντιπροσωπεία για να πείσει τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και φέρεται να έχει δηλώσει: «Οι τιμές είναι χαμηλές. Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση».
Η προσφορά δεν είναι εντελώς εθελοντική, σημειώνει ο αρθρογράφος της Welt, καθώς, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα λίγο πολύ αναγκάζεται από την Ε.Ε. να πωλήσει κρατική περιουσία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να απομειώσει τα χρέη και ο στόχος της είναι να εισπράξει τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ... ΟΥΔΕΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ

Μετά την χθεσινή δημοσκόπηση, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"  μας βάζει προ των ευθυνών μας ... Γιατί είμαστε επιρρεπείς .... και μετά  θα λέμε πάλι τι μας βρήκε ... 

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΡΕΥΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠHΣΗ ΤΗΣ VPRC

Η σημερινή έρευνα της VPRC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «Επίκαιρα» και θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση, δείχνει για μια ακόμη φορά την δημοσκοπική κατάρρευση του δικομματισμού. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που γίνεται μετά την εκλογή Ε. Βενιζέλου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ένα μήνα περίπου πριν από τις εθνικές εκλογές.
Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα και βρίσκεται στο 12,5% καταγράφοντας την θετική επίδραση της αλλαγής ηγεσίας του Κινήματος, ενώ συνεχίζεται  η πτώση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συγκεντρώνει μόλις 22,5%, πληρώνοντας  ακριβά (διαρροές-αποχωρήσεις) την συμμετοχή της στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το κόμμα των Ανεξάρτητων Πολιτών του Πάνου Καμένου, με ποσοστό 11%, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή, και μάλιστα με ικανό αριθμό βουλευτών με σκοπό να κάνει δύσκολο το έργο των δύο «μεγάλων» στην επόμενη βουλή.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας είναι και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που συγκεντρώνει μόλις 3% και βρίσκεται στο όριο εισόδου του στην Βουλή, κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό για την Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει το 3,5% και βρίσκεται με το «ένα πόδι» στην Βουλή.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

SUEDEUTSCHE ZEITUNG: "ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ Ή ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΜΕ"

Ειδικές αναφορές δημοσιεύουν τις τελευταίες μέρες οι γερμανικές εφημερίδες σχετικά με την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Συγκεκριμένα οι γερμανικοί Financial Times γράφουν: «Ο προεκλογικός αγώνας αποσπά την Αθήνα από τη λιτότητα. Ο υπ. Οικονομικών Βενιζέλος από σήμερα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ».
«Προεκλογικός αγώνας για το κόμμα αντί μάχης κατά του χρέους για τη χώρα: Ο υπ. Οικονομικών της Ελλάδας Ευ. Βενιζέλος εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος του κόμματος των ελλήνων Σοσιαλιστών», αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel που σημειώνει: Ο Βενιζέλος (…) αναλαμβάνει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (…) σε μια δύσκολη στιγμή: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή του το 1974».
«Ευάγγελος Βενιζέλος, νέος αρχηγός κόμματος με λίγους φίλους στο εσωτερικό», είναι ο τίτλος πορτρέτου που φιλοξενεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung: «Εκεί ήθελε να πάει πάντα ο Βενιζέλος, ψηλά, στην κορυφή του κόμματός του. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι το πλέον κατάλληλο έδαφος για να προβάλει την οξυδέρκειά του και τη ρητορική του δεινότητα. Και τώρα επιτέλους, σε ηλικία 55 ετών, ο ευτραφής γιός ενός δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη κατέλαβε την ηγεσία, μόνον που ο χώρος δεν είναι ο ίδιος που ήταν κάποτε. Η προεδρία του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, κάποτε πρόκριμα για το θρόνο του ηγέτη, είναι σήμερα εισιτήριο για μια πτήση στο πουθενά».

ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ – ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ

Του Ν. ΚοτζιάΤο πρόσφατο κούρεμα γέννησε πολλά παράδοξα: Ένα πρώτο «παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ θα υπάρξει ένα κούρεμα μεγαλύτερο των 95 δισεκατομμύρια του χρέους, ταυτόχρονα το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί. Ο λόγος είναι ότι δεν έγινε μόνο κούρεμα, αλλά υπήρξε και μια νέα δανειοδότηση. Δεν έχει κανείς παρά να μελετήσει με προσοχή το κούρεμα και τα νέα δάνεια για να κατανοήσει πια είναι η λύση του αρχικού παράδοξου. Κούρεμα έχουν υποστεί οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μικροί ομολογιούχοι. Αντίθετα τα νέα δάνεια λήφθηκαν για να ενισχυθούν οι τράπεζες, οι μεγαλοδανειστές και μεγαλομολογιούχοι.
Με άλλα λόγια, αν εξετάσει κανείς τρεις κατηγορίες διάδρασης θα διαπιστώσει ότι χαμένοι είναι εκείνοι που κουρεύονται χωρίς να λαμβάνουν στήριξη, κύρια οι συνταξιούχοι και τα ταμεία τους. Κερδισμένοι είναι εκείνοι που κουρεύονται τα ομόλογά τους, αλλά λαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια νέου και μάλιστα φτηνού δανεισμού, δηλαδή, οι τράπεζες, ορθότερα οι τραπεζίτες. Τέλος οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι εκείνοι που δεν τους κουρεύονται τα ομόλογα, όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες, τρίτα ευρωπαϊκά κράτη που κατέχουν πλέον ελληνικά ομόλογα καθώς –πιθανόν- ορισμένοι από τους ξένους ιδιώτες κατέχουν ομόλογα του 2009 με λήξη το 2013 που δεν υπόκεινται στον Ελληνικό νόμο.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ...

Του Επιμηθέα


Αν είναι αλήθεια αυτά που υποστήριξε σε συνέντευξη του στην Realnews (Κυριακή 18/3/2012), ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης, ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, θα πρέπει να «κρεμαστεί» στο Σύνταγμα, το αχτύπητο δίδυμο της καταστροφής Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα αναφέρεται  ο κ. Μ. Κοντοπυράκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009.
«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: ‘’Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρτίου του 2009’’. Μου είπε: ‘’Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω’’. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση»
Για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η Realnews τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝ. ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Του Ρ. Κομνηνού


Το σημερινό πανηγυρικό κλίμα που μπορεί κανείς να εισπράξει, διαβάζοντας εφημερίδες και ακούγοντας ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ τα οποία ιστορικά και με συνέπεια στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, και την εμπέδωση της κυριαρχίας του στην εξουσία, εδράζεται σε μια αυτονόητη παρανόηση.
Οι περίπου 200.000 οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες με μοναδικό υποψήφιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Ψήφισαν τον νέο Πρόεδρό του. Και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι, στο δρόμο προς τις κάλπες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταφέρει να παρασύρει μαζί του το ΠΑΣΟΚ, απεγκλωβίζοντάς το από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.
Πιο πιθανό είναι, με βάση τις πιθανότητες και την πολιτική λογική, να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ να εξελιχθεί για τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε βαρίδι που θα τον παρασύρει στον βυθό, και θα τον καθηλώσει.
Οι πολίτες που βρήκαν το κουράγιο να προσέλθουν χθες στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στέλνοντας το μήνυμα της στήριξης στον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, και της προσδοκίας για μια αλλαγή σελίδας την οποία έχει ανάγκη το Κίνημα, δεν σκοπεύουν να δώσουν μεγάλη περίοδο χάριτος.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΙΣ 9/9/2009 ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Το «θρίλερ» με διόγκωση του ποσοστού του ελλείμματος μόλις άρχισε. Θα μας επιτρέψετε δε προβλέψουμε ότι θα είναι μακρύ και οδυνηρό για τους υπαίτιους, να μείνει η Ελλάδα εκτός αγορών και εντός ΔΝΤ. Με τα όσα λέει του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αναδεικνύεται ακόμη ένα επεισόδιο της εθνικής περιπέτειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Στην κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την οικονομία, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε στους χειρισμούς των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Προβόπουλος, ισχυρίστηκε πως είχε ενημερώσει πριν από τις εκλογές του 2009 τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, μέσω της έκθεσης της Ελλάδος, για την πορεία της οικονομίας και την πρόβλεψή του για διψήφιο αριθμό ελλείμματος.
Συγκεκριμένα με όσα κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Προβόπουλος, από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του ελλείμματος. Όπως είπε, ο εκτροχιασμός είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2009 και αν είχαν παρθεί επίσης μέτρα από τότε, η κατάσταση θα μπορούσε να ελεγχθεί έγκαιρα.

ΘΛΙΒΕΡΗ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ"

Του  Γ. Βαρουφάκη*


Τον περασμένο Μάιο, με τα σύννεφα ήδη πυκνά πάνω από την χώρα μας, ξάφνου εμφανίστηκε μια λεπτή αχτίδα φωτός. Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι, αναπάντεχα, το εθνικό μας εισόδημα είχε αυξηθεί κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Καθώς όλοι μας ποθούμε ένα σωσίβιο ελπίδας μέσα στην αντάρα της απελπισίας, πολλοί πιάστηκαν τότε από αυτό το μαντάτο, ελπίζοντας ότι θα φέρει κι άλλα τέτοια χαρμόσυνα νέα. Όπως όμως γνωρίζουμε τώρα όλοι, ο χρυσός ήταν κίβδηλος. Στις 15 Μαΐου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση (περί αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,8%), δημοσίευσα εδώ, στο protagon, την ανάλυση του λόγου που, φευ, η αύξηση αυτή ήταν ένα στατιστικό τερτίπι άνευ σημασίας. Ο τίτλος του άρθρου: «Το θλιβερό 0,8%».
Πολλοί αναγνώστες αντέδρασαν σε εκείνο το άρθρο γράφοντάς μου σχόλια του τύπου: «δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την μίζερη κριτική της καταστροφολογίας. Άραγε τι είδους ευχαρίστηση είναι δυνατόν να σας προσφέρει η συνεχής γκρίνια;» Προφανώς δεν μου δίνει καμία ευχαρίστηση να διαψεύδω ελπίδες, όσο ανεδαφικές και να είναι. Απεχθάνομαι την γκρίνια όπως όλοι μας. Αλλά, παράλληλα, απεχθάνομαι ακόμα περισσότερο κακόβουλες προσπάθειες να δίνονται ψεύτικες ελπίδες στους απελπισμένους συνανθρώπους μου.
Έτσι λοιπόν αναγκάζομαι να επανέλθω σήμερα καταρρίπτοντας άλλη μια «χαρμόσυνη είδηση». Αυτή που από χθες κάνει τον γύρο της, σκορπίζοντας παραπληροφόρηση και ανεδαφικές ελπίδες σε πολίτες που έχουν μεγάλη ανάγκη για αισιοδοξία αλλά ακόμα μεγαλύτερη για σωστή πληροφόρηση. Δεν είναι άλλη, βέβαια, από την είδηση ότι η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μετά το PSI.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ;


Οκτακομματική Βουλή «βλέπει» η νέα δημοσκόπηση της «Pulse», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας το «Ποντίκι» και δημοσιεύετε στην σημερινή της έκδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης εισέρχονται στη Βουλή οι Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου που συγκεντρώνουν 5% στην πρόθεση ψήφου και η Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο 3,5% από το 2% της προηγούμενης μέτρησης. Στο όριο του 3% κινείται το ΛΑΟΣ

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ είναι πρώτη συγκεντρώνοντας ποσοστό 17%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10 %, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ισοψηφούν με 9,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 8 %, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5 %, η Χρυσή Αυγή 3,5% ,το ΛΑΟΣ 3%, ενώ Οικολόγοι Πράσινοι, ΔΗΣΥ και το Άρμα Πολιτών βρίσκονται από 2%. Άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 4%, ενώ το λευκό και η αποχή βρίσκονται στο 15,5%.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ "ΦΩΤΙΑ" 11,5 ΔΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ

Νέα μέτρα ύψους 11,5 περίπου δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ), που αφορούν κυρίως περικοπές δαπανών από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τις απολύσεις εργαζομένων, από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, των κοινωνικών επιδομάτων και εν γένει τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, παράλληλα με την εκτίμηση ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το ...20%, περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η λήψη των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, θεωρείται προϋπόθεση για την αποδέσμευση του νέου πακέτου των 130 δισ. ευρώ της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν στο διάστημα 2013-2014 αλλά θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν από μέρους της χώρας μας, με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012, αναφέρει η έκθεση που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.
Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 4,75% με κίνδυνο επιδείνωσης διότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους (ύψους 1,5% του ΑΕΠ) θα φέρει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος μόνο 1%. «Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014» αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας υστέρηση εσόδων για την διετία στο 5,5%. Σημειώνει σαφώς, ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη από το 2013, αλλά από το 2014.

UBS: ΝΕΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Τα σενάρια συνεχίζουν να επιμένουν…. Τώρα έρχονται από την UBS η οποία σε έκθεση της επισημαίνει ότι, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της και πιθανόν να επιστρέψει στη δραχμή. Την νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την οριοθετεί χρονικά μέσα στο 2013 ή το αργότερο πριν το τέλος του 2014.
Στελέχη της τράπεζας πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο σημαντικό haircut στο χρέος με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ. Για να μειωθεί στο 120% απαιτείται και «κούρεμα» 50% στα ομόλογα που κατέχει η ΕΕ, γεγονός που θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Έτσι, σε συνδυασμό με την «αντίδραση» των Ελλήνων στα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν, θα «αναγκάσουν» την Ελλάδα να αποχωρήσει από το Ευρώ.
Στην έκθεση της η UBS αναφέρει ότι μετά το PSI και το «κούρεμα» κατά 53,5% στα ελληνικά ομόλογα, η πραγματική μείωση του χρέους δεν θα ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ ή 8% με αποτέλεσμα να απαιτηθεί και νέα αναδιάρθρωση (στα ομόλογα που εκδόθηκαν για την ανταλλαγή αλλά και στα διμερή δάνεια στήριξης από τις Ευρωπαϊκές χώρες).
Υπενθυμίζεται ότι στο PSI η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπολογίζεται σε 105 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την UBS, το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 2014 σε υψηλότερα επίπεδα από όπου ήταν προ PSI και θα καταλήξει στο 150% του ΑΕΠ το 2020.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ!

Της Σ. Βούλτεψη


Στις 28 του Φεβρουαρίου, το ιρλανδικό Νομικό Συμβούλιο του κράτους, στο οποίο είχε καταφύγει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός για γνωμοδότηση, αποφάνθηκε ότι το νέο αυστηρό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο που επέβαλαν οι Μερκοζί, πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ιρλανδός γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα, διότι το σύμφωνο αποτελεί «ένα ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ».
Στη χώρα έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία, με την κυβέρνηση να αραδιάζει τα υπέρ του «Ναι» επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι ενδεχόμενη άρνηση επικύρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου θα σημάνει ότι η Ιρλανδία δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) της ΕΕ.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος το «Ναι», αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού: Στο γεγονός ότι στην Ιρλανδία υπάρχει παράδοση δημοψηφισμάτων και αυτά διενεργούνται πραγματικά και όχι στα λόγια, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Αλλά και στο γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν ξύπνησε ένα πρωί και ανέκραξε «δημοψήφισμα», όπως έπραξε ο κ. Παπανδρέου – που εξακολουθεί να αναφέρεται στο θέμα ως… μεγάλη επιτυχία – αλλά ζήτησε γνωμοδότηση, την οποία και έλαβε.

ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Αιχμές για τους λάθους χειρισμούς που έγιναν σχετικά με την διαχείριση της κρίσης χρέους στις αρχές του 2010, όπως οι περιβόητες δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παρομοιάσει την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό», δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ατυχή έκφραση», αλλά και οι δηλώσεις της τότε «πολιτικής ηγεσίας», όπως την προσδιόρισε χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, περί ΔΝΤ, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στην Βουλή.
Χαρακτηριστικά ανέφερε για συγκεκριμένους χειρισμούς: «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να "μαζεύουν" στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ότι σηκώσω, για να μπορέσουμε να έχουμε, τουλάχιστον όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο, διότι άλλο να είσαι "βρεγμένος" με το ταμείο άδειο και άλλο "βρεγμένος" με το ταμείο γεμάτο».

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Του Ν. Κοτζιά


Η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση. Μια συνέχεια ιστορικής επιρροής. Η επιρροή αυτή άλλοτε ήταν περισσότερο δεξιά και άλλοτε πιο ανοικτή σε αριστερές ιδέες και επιδράσεις. Επί παραδείγματι, η μεταπολεμική δημοκρατική παράταξη έτεινε περισσότερο προς το κέντρο, την υιοθέτηση του αντικομουνισμού και της λογικής των κυρίαρχων δυνάμεων. Για αυτό άφησε χώρο να αναπτυχθεί εκ νέου η Αριστερά και να γίνει η τελευταία, το 1958, αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα το μεταχουντικό ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ως αντιπολίτευση μια σταθερή αριστερή φρασεολογία και πρόγραμμα. Ακόμα και το κεντρικό του σύνθημα, «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», το είχε πάρει από το ΚΚΕ της δεκαετίες του τριάντα και το ΕΑΜ. Με το προφίλ που πρόβαλλε το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974-1985 κάλυψε μεγάλο μέρος και της αριστερής – λαϊκής παράδοσης. Ταυτόχρονα, πάντρεψε αυτή την παράδοση με τον κυβερνητισμό και έδωσε άμεση προοπτική σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονταν στο περιθώριο τόσο εξαιτίας του εμφυλίου. όσο και της ασύμμετρης οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της συσσώρευσης κοινωνικής αδικίας.

Το ΠΑΣΟΚ μπέρδευε το 74-85 αλλά και με την κατάρρευσή του
Το ΠΑΣΟΚ της πρώτης δεκαετίας από την γέννησή του μπέρδεψε τα κόμματα της ελληνικής αριστεράς, είτε ήταν το ΚΚΕ, είτε η ευρωκομμουνιστική εκδοχή της. Έγινε αντικείμενο τριβών στο εσωτερικό τους, αλλά και συνεχών ταλαντεύσεων, θυμών και έλλειψη κατανόησης του φαινομένου.

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ...

Από περασμένη Κυριακή η αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ οδεύει στην τελική ευθεία. Ο Ευ. Βενιζέλος ανακηρύχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος μοναδικός υποψήφιος και το επόμενο στοίχημα είναι πόσοι φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ, θα προσέρθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο. Εξυπακούεται ότι όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός που θα προσέλθουν στην κάλπη, τόσο θετικότερες θα είναι οι πρώτες εντυπώσεις.
Ο Ευ. Βενιζέλος αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του, δεδομένων των δημοκοπικών αποτελεσμάτων, που δείχνουν σημάδια κατάρρευσης. Πιστωμένος με την επιτυχή έκβαση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, θα είναι ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης που ουσιαστικά καλείται να ξαναδώσει στο κόμμα την χαμένη του αίγλη και δυναμική, να ανασυγκροτήσει τον κομματικό μηχανισμό, και το σημαντικότερο να οριοθετήσει εν νέου την πολιτική του ταυτότητα.
Πολιτική ταυτότητα  που δεν πρέπει να είναι άλλη από αυτή της κεντροαριστεράς και του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, μακριά από νεοφιλελεύθερες επιρροές. Η συγκεκριμένη πολιτική  είναι μονόδρομος για να ξεπεράσει η χώρα την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. 
Σίγουρα είναι πρωτόγνωρο διότι κανείς άλλος πολιτικός ηγέτης δεν έχει βρεθεί, μεταπολιτευτικά, σε παρόμοια θέση. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν επέλεξε να απορρίψει την πολιτική του προκατόχου του.

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ο ΟΡΟΣ ΑΠΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ;

Του Δ. Χρήστου


Το email του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αποσπασμένου στελέχους του ΔΝΤ στην Αθήνα, προς τον τροϊκανό συνάδελφό του Π. Τόμσεν, από τον οποίο ζητάει να επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση ειδικό νόμο (πράγμα που έγινε!) για τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής, προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της οργανωμένης και εκτελεσμένης από Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου επιχείρησης υποδούλωσης της χώρας, προσφορά για τα αγριότερα νεοφιλελεύθερα σχέδια που έχουν εφαρμοστεί και παράλληλα, για στρατηγική είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη.
Το εγχώριο σύστημα παρέδωσε τη χώρα στους δανειστές, υπολογίζοντας πως κλειδώνει τα συμφέροντά του και εξασφαλίζει προστασία για πολλά χρόνια...
ΤΟ ΧΡΕΟΣ μας δεν ήταν βιώσιμο -είπαν όλοι- και άρχισε η θεραπεία. Η οποία θεραπεία, όταν λήξη το 2020, θα παραδώσει χρέος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε το 2010 που ήταν 120% αφού το καλό σενάριο μιλάει πλέον για χρέος 136% έως 160%. Γιατί λοιπόν θριαμβολογεί ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς και ο Παπαδήμος; Ειδικά ο τελευταίος, ήταν επιφυλακτικός για κούρεμα πάνω από 22,5% που όριζε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, όπως υπογράμμιζε σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την 22 Οκτωβρίου του 2011 στους Financial Times, δηλαδή λίγο πριν η σύνοδος κορυφής της 26ης του ίδιου μηνός, το ανεβάσει στο διπλάσιο (50%).

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ! ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ CDS ...

Γράφει ο Δευκαλίων


Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την υλοποίηση του PSI+ από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και την ενεργοποίηση (με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου) των ρητρών συλλογικής δράσης (cac’ s) είχαμε εξελίξεις από τον ISDA. Συγκεκριμένα ο ISDA ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ 9 Μαρτίου ότι θεωρεί την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (cac’ s) για τα ομόλογα που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο ως πιστωτικό γεγονός (Credit Event).
Ας δούμε κατ’ αρχήν ποια ήταν η κατάσταση πριν από αυτή την ανακοίνωση του ISDA.
Σύμφωνα με την απόφαση του ISDA της 1ης Μαρτίου η εισαγωγή των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση δεν συνιστούσε από μόνη της credit event…
Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους Ομολογιούχους η ενεργοποίηση των cac’ s όταν είχε εξασφαλιστεί συμμετοχή ανά έκδοση μεγαλύτερη από το 75 % του συνολικού ποσού της έκδοσης δεν θα θεωρούνταν credit event. Με την άποψη αυτή τάσσονταν η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών διεθνώς.
Τι λοιπόν μπορεί να συνέβη ώστε να αλλάξει άρδην και με νομοτελειακό τρόπο η οπωσδήποτε ευνοϊκή για την Ελληνική Υπόθεση διαφαινόμενη αρχική κατάσταση.
Κατ΄ αρχήν να προσέξουμε τις ανακοινώσεις του ISDA. Στην ανακοίνωση της 1ης Μαρτίου μιλάει για εισαγωγή των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση ενώ στην ανακοίνωση της 9ης Μαρτίου για ενεργοποίηση των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα στη ανακοίνωση της 9ης Μαρτίου μιλάει για τα ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Στο Ελληνικό Δίκαιο δεν υπάρχει ο όρος της ρήτρας συλλογικής δράσης (cac’ s) ο οποίος ως γνωστόν είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

H. HAU: "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΛΩΣ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ..."

Την άποψη ότι το πρόβλημα απλώς μετατέθηκε, εξέφρασε ο Harald Hau, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και καθηγητής στο Ελβετικό Ινστιτούτο Οικονομικών, σε online συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Stefan Kaiser του περιοδικού «Der Spiegel».
Σύμφωνα με τον Hau, το 10% με 15% των πιστωτών που δεν συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τους τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν 100%, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναγκαστούν να συμμετέχουν στο «κούρεμα».
Ο καθηγητής Hau κάνει αναφορά στον ρόλο των τραπεζών κατά τους τελευταίους 18 μήνες λέγοντας ότι: «Ήθελαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τόκους και όταν συνειδητοποίησαν ότι ο χρόνος εξαντλείται, άλλαξαν τη στρατηγική τους. Τώρα προσπαθούν να μετατοπίσουν το χρέος επιδιώκοντας και την δημόσια στήριξη. Αυτό είναι έξυπνο από την πλευρά τους. Αλλά για τον φορολογούμενο, είναι καταστροφή».
Ο ίδιος θεωρεί ότι το πρόβλημα απλώς μετατέθηκε, υποστηρίζοντας ότι το «κούρεμα» είναι ανεπαρκές. «Θα υπάρχει και δεύτερη, κανονική χρεοκοπία. Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστηρίζει και εκφράζει την άποψη ότι την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους και συνεχίζει: «Το Χρέος στην Ελλάδα θα έπρεπε να μειωθεί, όχι μόνο σε 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως προβλέπεται τώρα, αλλά στο 60%. Αυτό απαιτεί μια κανονική χρεοκοπία. Τότε η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ διαφορετική διαπραγματευτική θέση».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CaCs

Το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα περίφημα CACs, δηλαδή οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης, θα οδηγήσει σε νέες διαβουλεύσεις την ISDA (ο φορέας που αποφασίζει αν υπάρχει ή όχι πιστωτικό γεγονός) για την ενεργοποίηση ή μη των CDS.
Υπενθυμίζουμε ότι η ISDA απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι ο νόμος για την αναδρομική εισαγωγή των CACs -στα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο- δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, αλλά επιφυλάχθηκε να εκδώσει νέα ετυμηγορία σε περίπτωση που αυτά εφαρμοστούν στην πράξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα CDS αποτελούν μια αγορά προσφιλή στα hedge funds, τα οποία ουσιαστικά χρησιμοποιούν το εργαλείο της ασφάλισης έναντι κινδύνου ως προϊόν επένδυσης στην προοπτική της χρεοκοπίας ενός κράτους.
Αν και τα CDS είναι ένα καθαρά κερδοσκοπικό «παιχνίδι», οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς ως μηχανισμός είναι αναγκαίος διότι προσφέρει δυνατότητα ασφάλισης επενδυτών και τελικώς λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις παγκόσμιες αγορές χρέους.
Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε μια τεράστια αγορά CDS όπου επενδύθηκαν τεράστια ποσά κυρίως από hedge funds, τα οποία επίσης αγόρασαν σημαντικό ποσό ελληνικού χρέους με στόχο να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη του PSI πιέζοντας για ενεργοποίηση των CACS και άρα για πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.

ΣΤΟ 85.5% ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί (08:00 ακριβώς) από υπουργείο Οικονομικών και επίσημα, σε άπταιστα αγγλικά η ανακοίνωση, το ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, έφτασε το 95,7% εφόσον ενεργοποιηθούν τα ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές πλησίασε στα 85,5%.
Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, ψήφισε αρνητικά στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Όλα τα ξένα ΜΜΕ μιλούν για συμφωνία, η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από το του IIF αναφέρει: «Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων από την Ελλάδα. Το ελληνικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω συνεργασίας και καλής πίστης», ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε «ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε».

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

"ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ... ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Με αφορμή την συμπλήρωση σε λίγες μέρες ενός χρόνου από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η ιστοσελίδα της Deutsche Welle σε άρθρο της «Η Γερμανία έμαθε από την Φουκοσίμα» επισημαίνει την ανάγκη σταδιακής εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια και την στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ειδικότερα το άρθρο αναφέρει ότι η Γερμανία σοκαρίστηκε από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα πριν από ένα χρόνο και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων κατά της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που έκανε ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να αλλάξει τις απόψεις της πάνω στο θέμα. «Υποστήριζα πάντα την πυρηνική ενέργεια. Αλλά είδα με αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία ότι ούτε οι προβλέψεις, ούτε ο καλός σχεδιασμός σε μια αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα δεν αρκούν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξανασκεφθούμε τα πράγματα στη Γερμανία και να προσπαθήσουμε να είμαστε καλυμμένοι ενεργειακά χωρίς την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σύμφωνα με το άρθρο, η γερμανική βουλή με την υποστήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων αποφάσισε στο τέλος Ιουνίου του 2011 να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία των 8 παλαιότερων πυρηνικών εργοστασίων. Τα υπόλοιπα 9 πυρηνικά εργοστάσια θα κλείσουν σταδιακά μέχρι το 2022. Kαι συνεχίζει ο αρθρογράφος: «Η αλλαγή αυτή είχε όμως και πρακτικά αποτελέσματα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέλαβαν ένα ποσοστό της τάξεως του 21% όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, 2% δηλαδή περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Το περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από την αιολική ενέργεια σε ποσοστό 8%.

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ "Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΤΟΜΣΕΝ"

Μείζον θέμα προκύπτει με την η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009, ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε e-mail στον επικεφαλή του κλιμακίου της Τρόικας Πολ Τόμσεν με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Γεωργίου ζητά την παρέμβαση του κ. Τόμσεν προκειμένου να προωθηθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ελληνική Στατιστική Αρχή που θα ενισχύσει το ρόλο του προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής.
Συγκεκριμένα στο e-mail προτάσεις αναφέρεται: «Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο.»
Ο κ. Κουρουπλής μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του κ. Γεωργίου λέγοντας: «επειδή τον κ. Γεωργίου τον διόρισε η Ελληνική Βουλή και όχι ο κ. Τόμσεν, επειδή είναι δημόσιος λειτουργός της Ελλάδας και όχι της Τρόικας, ζητώ να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί τώρα από Επικεφαλής της Αρχής».
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Γεωργίου, απευθύνεται στον κ. Τόμσεν σα να πρόκειται για τον κυβερνήτη της χώρας και η Ελλάδα να βρίσκεται υπό κατοχή.
Στο e-mail φαίνεται και μια σχετική  οικειότητα μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς ο κ. Γεωργίου τον αποκαλεί «Πολ» και υπογράφει ως Ανδρέας, ενώ στο τέλος αναφέρει πως «θα τον τηλεφωνήσει να συζήσουν το θέμα».
Ο κ. Γεωργίου απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «πρόκειται για προϊόν υποκλοπής» και ως εκ τούτου, δεν σχολιάζει.
Δείτε τη γράφαμε στο http://expression-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post.html την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010 για τον διορισμό του κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ σε άρθρο μας με τον τίτλο: «ΤΥΧΑΙΟ .....ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ....»

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ....

Του Μ. Οικονομίδη


Όταν σαν σήμερα πριν από 18 ακριβώς χρόνια, στις 6 Μαρτίου του 1994, οι τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοπταν την κανονική ροή του προγράμματός τους, για να μεταδώσουν με έκτακτο δελτίο την είδηση του θανάτου της Μελίνας Μερκούρη, στο νοσοκομείο «Memorial» της Νέας Υόρκης, η Ελλάδα κοντοστεκόταν, θυμόταν και δάκρυζε.
Η Μελίνα άλλωστε είχε καταφέρει να καρφιτσώσει την εικόνα της στο εθνικό μωσαϊκό, ως η Μελίνα όλων των Ελλήνων. Όχι μονάχα ως η Μελίνα του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς, της πολιτικής, ή των τεχνών. Ήταν μια εθνική απώλεια, που άνοιγε το χορό για άλλες που θα ακολουθούσαν, και θα έκαναν τις σημερινές γενιές περισσότερο φτωχές σε ποιότητα, ικανότητα και αναμνήσεις. Με προφανή υστέρηση παραδειγμάτων, αλλά και συμπεριφορικών υποδειγμάτων, για το παρόν και το μέλλον.
Η Μελίνα Μερκούρη είχε καταφέρει να κερδίσει την καρδιά ακόμη και του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν δίστασε πολλές φορές να συγκρουστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μια πολιτική τόλμη που εξηγεί πλήρως γιατί δεν δίστασε επίσης να τα βάλει με τους Βρετανούς, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, για την… παρακράτηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μαρμάρων που έρχονται από όσο μακριά… δεν φαντάζονται, εκείνοι που τα έχουν σήμερα στην κατοχή τους.
Η Μελίνα βέβαια, έχει πιστωθεί ιστορικά και με μια φράση, στο μακρινό 1989, προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, που μέσα στην απλότητα της εκφοράς της κρύβει βαθιά και διαχρονικά πολιτικά νοήματα: «Δεν αρέσουμε, πρόεδρε».

"ΜΕΤΩΠΟ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ;

Με τη δημοσίευσή του περί δημιουργίας ενός ‘μετώπου’ εναντίον του Ολάντ από 4 συντηρητικούς ηγέτες στην Ευρώπη, το περιοδικό "Der Spiegel" ήλθε να προσθέσει ένα νέο επεισόδιο στην προεκλογική εκστρατεία.
Η συνέχεια θα παιχθεί αύριο με τη συνάντηση των δημοσιογράφων του περιοδικού με τον Φρανσουά Ολάντ στα γραφεία του στο Παρίσι, η συνέντευξη θα δημοσιευθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ηδη όμως ο σοσιαλιστής υποψήφιος, με μεγάλη ψυχραιμία, αντέδρασε χθες λέγοντας, ότι η πληροφορία αυτή περί ‘μετώπου’ των συντηρητικών δεν τον εντυπωσιάζει, καθότι εναπομένει στο γαλλικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς τον επηρρεασμό των ευρωπαίων ηγετών

Πρωτοστατεί η Μέρκελ στο μέτωπο;
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ταξίδι του στην Πολωνία την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, όπου πρόκειται να συναντήσει τον Πολωνό πρωθυπουργό, ενώ επίσης ετοιμάζεται να υποδεχθεί στις 17 Μαρτίου στο Παρίσι, όλους τους σοσιαλιστές ευρωπαίους ηγέτες.
Οι συνεργάτες του υπήρξαν πιο επιθετικοί : «πρόκειται για μια πρωτοφανή στην ιστορία της Ευρώπης άσκηση πίεσης των συντηρητικών » λέει ο επικεφαλής της εκστρατείας του Πιέρ Μοσκοβίτσι.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Του Ν. Κοτζιά


Η τρόικα δεν θέλει εκλογές, αλλά ετοιμάζεται…
Η τρόικα ασφαλώς και δεν θέλει εκλογές. Διαθέτει δικό της πρωθυπουργό και υπουργούς και δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει την αλλαγή τους. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να τραβήξει η κυβέρνηση Παπαδήμου σε μάκρος με την ελπίδα ότι έτσι θα υπάρξει επαρκής χρόνος για τους ίδιους και γιατί όχι φθοράς για τη ΝΔ. Από την άλλη, η ΝΔ βρίσκεται σε μια παράδοξη κατάσταση: χάνει δυνάμεις εκλογικά και στην βουλή, αλλά την ίδια στιγμή ενισχύεται η δυνατότητά της να επιβάλλει πρόωρες εκλογές. Κανονικά θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει εάν δεν έχει αποδεχτεί την πρωτοκαθεδρία της τρόικας στην εσωτερική πολιτική ζωή. Ελπίζει, βέβαια, ότι στο άμεσο επόμενο διάστημα, η τελευταία θα συναινέσει με τη διενέργεια εκλογών προκειμένου να μην εκραγεί η κοινωνία και διαλυθεί παντελώς το δικομματικό σύστημα.
Οι εκλογές, λοιπόν, πιθανόν να γίνουν και προς τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση παίζει με τον χρόνο. Φροντίζει, επί παραδείγματι, ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα να εφαρμοστούν μετά από μια πιθανή ημερομηνία εκλογών στις αρχές Μαΐου. Γενικότερα, η κυβέρνηση κρύβει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ετοιμαστεί για τον Ιούνιο του 2012. Ταυτόχρονα εμφανίζεται να λαμβάνει μέτρα ανακούφισης ως προς τα δάνεια των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά πιθανά και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, θυμίζοντας το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα που γέμισε ένα μικρό σπιτάκι με πολλά ζώα, μέχρι να μην μπορούν οι κάτοικοι του να αναπνεύσουν, και στη συνέχεια τους «ανακούφισε» αφαιρώντας μια κότα.

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΟ SPIEGEL ΚΑΙ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ...

Μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται προσχέδιο έκθεσης της τρόικα, ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί άλλα 50 δισ. ευρώ το 2015, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να δανειστεί χρήματα, ένα ακόμη δημοσίευμα κάνει λόγο για τρίτο πακέτο βοήθειας.
Συγκεκριμένα η διαδικτυακή πύλη για ευρωπαϊκά θέματα eurobserver.com αναφέρει ότι ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην εφημερίδα Oesterreich, δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας τα επόμενα χρόνια, παρόλο που ακόμα αγωνίζεται να εξασφαλίσει την έγκριση του δεύτερου προγράμματος.
«Δεν θα εμπιστευόμουν κάποιον που υποστηρίζει ότι το τωρινό επίπεδο βοήθειας για την Ελλάδα είναι αρκετό. Το αν είναι αρκετά τα χρήματα που έχουν δοθεί, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά μετά από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις» δήλωσε σχετικά ο Αυστριακός Καγκελάριος.
Τελικά τίποτα δεν γράφεται τυχαία, ειδικά στον ξένο τύπο…

LIBERATION: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΔΟΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΘΑ ΞΑΝΑΣΗΚΩΘΕΙ!

Του Ροζέ Βανεγκέμ (Liberation)


Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.
Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται...
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί,
καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.

ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥ PSI

Του Γ. Χαρβαλιά


Μόνο…προδιαγεγραμμένη δεν πρέπει να θεωρείται η κατάληξη του εγχειρήματος ανταλλαγής ομολόγων, γνωστότερου ως PSI, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών κατόχων. Γιά τον λόγο αυτό άλλωστε και παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, οι εταίροι αρνήθηκαν να υπογράψουν το σύνολο της βοήθειας που περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης και αρκέστηκαν περίπου στα μισά, που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει το «κούρεμα» των ομολόγων.
Κάποιοι, πάλι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, βιάστηκαν να χαρούν γιατί το αρμόδιο όργανο «διαιτησίας» που κρίνει αν πληρούνται οι προυποθέσεις για την πληρωμή των «ασφάλιστρων κινδύνου» (CDS), η περιβόητη ISDA(International Swaps and Derivatives Association), αποφάνθηκε αρνητικά σε σχετικό αίτημα ανεξάρτητου fund για την περίπτωση της Ελλάδας. Ομως αυτός ο εφησυχασμός είναι το λιγότερο βλακώδης, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό το στάδιο (δηλαδή πριν αρχίσει καν η διαδικασία του PSI !) να πυροδοτηθούν τα CDS.
Η ΙSDA ρωτήθηκε αφενός σε σχέση με την διακριτική συμπεριφορά εις όφελος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, τα ομόλογα της οποίας, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα, απέφυγαν το «κούρεμα», χάρις σε μυστική συμφωνία Ντράγκι-Παπαδήμου για την ανταλλαγή τους. Επιπλέον ζητήθηκε η τοποθέτηση του διεθνούς οργάνου στο γεγονός της έγκρισης νομοθετικού πλαισίου από την ελληνική βουλή για ενδεχόμενη επιβολή «ρήτρας συλλογικής δράσης»(collective action clause).

ΜΕΤΑ ΤΟ PSI

Του Σ. Λαπατσιώρα*


Η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Αλλά λόγω ακύρωσης του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτούσε τις ανάγκες της μέχρι την κρίση του 2008. Οι αγορές χρήματος ανατιμολόγησαν τον κίνδυνο να δανείζει κανείς στη μέχρι τότε υψηλά μεγεθυνόμενη και με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας ελληνική οικονομία συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της κρίσης του 2008 (που έπληξε τις δυνατότητες δανεισμού των τραπεζών) με την τότε ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισής της.
Η έξοδος από τις αγορές, καθώς οδηγούμασταν από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο ΔΝΤ (με επιτόκια δανεισμού εκείνη την εποχή χαμηλότερα από τα πρόσφατα της Ιταλίας), έβαλε ένα τέλος στο μοντέλο συσσώρευσης που είχε ο ελληνικός καπιταλισμός από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Για τη χρηματοδότηση των αναγκών, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ελληνική οικονομία πρέπει να μεταστραφεί σε πιο εξαγωγική οικονομία απʼ ό,τι ήταν. Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι η χαμηλή εξωστρέφεια αποτέλεσε αιτία της κρίσης που βιώνουμε. Το να καθίσταται το αποτέλεσμα αιτία -η ταυτολογική αναγνώριση πως πάθαμε ό,τι πάθαμε επειδή «παράγουμε λιγότερα απʼ ό,τι καταναλώνουμε»- αποτελεί προσφιλή μηχανισμό παραγνώρισης και συγκρότησης της ιδεολογικής αστικής ηγεμονίας. Αυτή η παραγνώριση στηρίζει την πολιτική που ακολουθείται και την οποία αναλυτικά επιμερίζουμε σε δύο στρατηγικούς στόχους.

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ή 6 ΜΑΙΟΥ ΠΙΘΑΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ, ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

«Κλειδώνουν» όπως φαίνεται την άλλη βδομάδα οι δύο πιθανές ημερομηνίες για τις εθνικές εκλογές. Αυτές είναι η τελευταία Κυριακή του Απριλίου ή στις 6 Μαΐου. Στις ημερομηνίες αυτές συγκλίνουν σχεδόν όλες οι πληροφορίες. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να εξελιχθούν όλα ομαλά με το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση.
Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές, κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, λόγω των πιθανών χαμηλών ποσοστών που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το άλλοτε κόμμα εξουσίας, που κάνουν λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας. Στην ΝΔ παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως βρίσκονται μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας, εκτιμούν πως τελικά θα «κερδίσουν το στοίχημα».
Στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη του βλέπει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βλέπω συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην βουλή, η οποία είναι εφικτή, αν κανείς αφαιρέσει αυτές τις φλύαρες συζητήσεις στην βουλή ή τον Τύπο για το ποιος ευθύνεται για το παρελθόν».

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΨΙΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Της Σ. Βούλτεψη


Είναι πολλοί εκείνοι και εκείνες που σήμερα, παριστάνουν όψιμα τους ήρωες (και τις ηρωίδες). Ισχυρίζονται ότι το πρώτο μνημόνιο (η πηγή του κακού δηλαδή) ήταν καλό και άγιο και επομένως ορθώς το ψήφισαν.
Ισχυρίζονται επίσης ότι το δεύτερο μνημόνιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν υπήρχαν στο πρώτο μνημόνιο και επομένως ορθώς το καταψήφισαν.
Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ορθώς πήγαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, διότι η Ελλάδα είχε τεθεί εκτός αγορών και ήταν αδύνατον να δανειστούμε για να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας. Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει ίχνος αληθείας σε τίποτε από τα παραπάνω.
Όσοι (με πρώτον τον κ. Παπανδρέου) υποστηρίζουν πως το μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, οφείλουν να μας πουν για ποιο λόγο φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο.
Την αλήθεια, όχι τα φληναφήματα περί χρέους και ελλείμματος, που οι ίδιοι σκόπιμα διόγκωσαν. Και η αλήθεια δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο ίδιος με την παρέα του συκοφάντησαν τόσο πολύ τη χώρα, που κατατρόμαξαν τους πάντες, με αποτέλεσμα να πάψουν να μας δανείζουν.
Όσο για τους υπόλοιπους, αυτούς δηλαδή που ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο και όχι το δεύτερο, θέλουν τώρα να μας πουν πως βρήκαν διαφορές μεταξύ των δύο μνημονίων. Θέλουν επίσης να μας πουν πως ακόμη και αν δεν υπήρχε το δεύτερο μνημόνιο, δεν θα μας επέβαλαν τα ίδια προκειμένου να μας εκταμιεύουν κάθε φορά την έκτη, την έβδομη ή την όγδοη δόση.

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ "ΕΚΘΕΤΕΙ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Μ. Οικονομίδη


Στην κούρσα της εθνικής μελαγχολίας, η Ελλάδα και η Ιρλανδία ήταν οι δυο πρώτες χώρες στις οποίες εμφανίστηκε με τέτοια ένταση και πολυπλοκότητα μια κρίση χρέους, που απειλεί να παρασύρει στην ύφεση, και επομένως στον γκρεμό, ολόκληρη την ευρωζώνη.
Οι Ιρλανδοί, όπως και εμείς, υφίστανται στην καθημερινότητά τους τις διαβρωτικές συνέπειες ενός Μνημονίου… εχθρού της ανάπτυξης. Μόνο που, σε αντίθεση με εμάς, οι Ιρλανδοί απέκτησαν ελπίδα για να διεκδικήσουν… διορθώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, για τη δημοσιονομική συνθήκη που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης. Σε αντίθεση με την απασφαλισμένη χειροβομβίδα του Γιώργου Παπανδρέου, που τελικά τον οδήγησε στην εκπαραθύρωση από την εξουσία, στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα θα γίνει. Ο δε πρωθυπουργός Έντα Κένι εμφανίζεται politically correct απέναντι στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ενθέρμως το «ναι» στη δημοσιονομική συνθήκη.
Όλοι φυσικά κατανοούν ότι οι Ιρλανδοί θα πουν «όχι». Και για τον λόγο αυτό, στις Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακά και αθόρυβα συζητήσεις για ελάφρυνση των βαρών που έχουν εναποτεθεί στους ώμους της ιρλανδικής κοινωνίας λόγω του Μνημονίου.